B&W besluiten 31-05-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

  • de heer H. Kamphuis, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 24 mei 2022

Besluit

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Agenda & inhoudelijke stukken ALV VNG Overijssel – in te stemmen.
  • Brief i.v.m. aanwijzing ABlid GGD IJsselland – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Jaarverslag 2021 Sallandwonen – voor kennisgeving aan te nemen. 

3. Opstellen stedenbouwkundige visie SPOC  

Besluit 

  1. Opdracht te verstrekken aan Sacon voor een bedrag van € 19.900,--
  2. Voor de intern begeleiding een bedrag ter beschikking te stellen ter hoogte van € 6.500,--
  3. Deze bedragen te dekken uit de Reserve nader te bestemmen middelen en te verantwoorden bij de 2e berap 2022.

Samenvatting

Afgelopen maart heeft het college aangegeven behoefte te hebben aan een integraal overzicht van alle lopende initiatieven op het SPOC-terrein in Wijhe en ook de behoefte te voelen om, bestuurlijk en ambtelijk, integraal alle initiatieven onderling te coördineren en af te stemmen. Om de ruimtelijke kwaliteit te kunnen toetsen is er besloten om een stedenbouwkundige visie voor het SPOC-park op te laten stellen. Hiervoor is door een stedenbouwkundig bureau een procesvoorstel en een offerte opgesteld, waarvoor opdracht wordt gegeven.  

4. Vaststelling Woonvisie 2022-2025 

Besluit

  1. In te stemmen met aangepaste raadsvoorstel en Woonvisie n.a.v. de behandeling in de oordeelsvormende raad op 9 mei jl.;
  2. Raadsvoorstel en Woonvisie aan te bieden voor de besluitvormende raad van 13 juni 2022.

Samenvatting

Op 9 mei jl, heeft de oordeelsvormende behandeling van de Woonvisie in de gemeenteraad plaatsgevonden. Uit deze oordeelsvormende vergadering is gebleken dat er over de grote lijn van de Woonvisie veel consensus is. Op enkele punten was er discussie en dit heeft geleid tot een aanvulling op het raadsvoorstel op de volgende punten:

  • nadere uitwerking van de mogelijkheden om te sturen op de woningmarkt;
  • het percentage sociale huur t.a.v. de woningbouwopgave;
  • het uitwerken van een kwaliteitskader per locatie.

In het raadsvoorstel wordt op deze punten ingegaan. Enkele passages uit de Woonvisie zijn aangepast naar aanleiding van de oordeelsvormende behandeling.

5. Aanpassing Verordening Sociaal Domein

Besluit

  1. In te stemmen met het aangepaste hoofdstuk 6 van de Verordening Sociaal Domein Olst-Wijhe 2022 over het leerlingenvervoer;
  2. In te stemmen met het verwerken in de Verordening Sociaal Domein Olst-Wijhe 2022 van de al vastgestelde wijzigingen op het gebied van de Individuele studietoeslag (paragraaf 7.3) en het opnemen van een wettelijke termijn voor ondersteuning bij het oplossen van schulden (paragraaf 7.8.2);
  3. De gemeenteraad voor te stellen om de aangepaste Verordening Sociaal Domein Olst-Wijhe 2022 met terugwerkende kracht per 1 mei 2022 vast te stellen. 

Samenvatting

Eind 2019 heeft de gemeenteraad één integrale Verordening voor het Sociaal Domein vastgesteld. De verordening bestaat uit juridische spelregels tussen inwoners en gemeente, en is wel zoveel mogelijk in voor inwoners begrijpelijke taal geschreven. Hierbij is gebruik gemaakt van de modelverordening die Stimulansz, kennispartner van gemeenten, beschikbaar heeft gesteld. De verordening is een omgekeerde verordening en gaat uit van ‘werken volgens de bedoeling’.

In verband met de nieuwe Model Verordening bekostiging leerlingenvervoer van de VNG en de daarin opgenomen wijzigingen ten opzichte van onze huidige verordening is het wenselijk om de Verordening Sociaal Domein hoofdstuk 6 op dit vlak aan te scherpen en aan te passen. Deze wijzigingen hebben geen effect op de dienstverlening aan de inwoner, maar verduidelijken de regels die er gelden voor de bekostiging van het leerlingenvervoer. De aanpassingen gelden met terugwerkende kracht per 1 mei 2022 zodat de aanvragen vanaf het schooljaar 2022-2023 allemaal worden beschikt volgens de actuele verordening.

6. Vaststelling bestemmingsplan Leugenshorst 4 (Wijhe) 

Besluit

De gemeenteraad voor te stellen: 

  1. Het bestemmingsplan “Buitengebied, Leugenshorst 4” bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.BP2021001079-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 4 januari 2022, vast te stellen;
  2. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

Samenvatting

Initiatiefnemer heeft een principeverzoek ingediend voor de herontwikkeling van het perceel aan de Leugenshorst 4 te Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling landschap ontsierende bebouwing slopen en ter compensatie een vrijstaande woning realiseren. Het college van B&W heeft besloten om onder voorwaarden in principe planologische medewerking te verlenen. De voorgenomen ontwikkeling behoeft een herziening van het bestemmingsplan. Het college legt het ontwerp bestemmingsplan ter vaststelling aan de raad voor. 

7. Meekoppelkansen - ramingen 

Besluit 

  1. Kennis te nemen van de voortgang van de uitvoering van de samenwerking met het Waterschap;
  2. In de Kadernota 2023-2026 als gewenst nieuw beleid een voorbereidingskrediet op te nemen van € 315.000;
  3. De hiermee samenhangende kapitaallasten van € 12.600 (investering 315.000) met ingang van 2026 op te nemen in de begroting, integraal af te wegen met de begroting 2023-2026;
  4. De raad via de nieuwsbrief te informeren.

Samenvatting

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) zijn een viertal meekoppelkansen binnen de gemeente opgenomen. Dit zijn: Verbeteren toegankelijkheid infocentrum Den Nul – Duursche Waarden; Fietspad Veerweg Wijhe – Paddenpol Herxen; Verbeteren fietspad Paddenpol Herxen (tot afrit Herxen-noord); Verbeteren kruising N337 Brabantse Wagen. Het Waterschap heeft de ramingen voor deze Meekoppelkansen opgesteld. In totaal vraagt dit € 315.000. Deze investeringen worden bij de kadernota 2023-2026 ingebracht, zodat besluitvorming bij de begroting 2023-2026 kan plaatsvinden. De uitvoering loopt mee met de realisatie van het HWBP, naar verwachting van 2024 tot 2027.

8. Beantwoording vragen fractie VVD dorps- en buurthuizen

Besluit 

In te stemmen met de beantwoording van de vragen van de fractie van de VVD over dorps en buurthuizen.

Samenvatting

De fractie van de VVD heeft naar aanleiding van een artikel in de Stentor “Tientallen dorpshuizen in Overijssel en Gelderland dreigen binnen een jaar failliet te gaan” een aantal vragen aan het college gesteld. Het college geeft middels bijgevoegde brief antwoord op de gestelde vragen.

9. Jaarstukken Omgevingsdienst IJsselland 2021 en ontwerpbegroting 2023 

Besluit

  1. Kennis te nemen van de jaarstukken 2021 en de ontwerpbegroting 2023 van de Omgevingsdienst IJsselland en te besluiten geen inhoudelijke zienswijzen in te dienen;
  2. Het DB van de OD IJsselland hierover schriftelijk te informeren door middel van bijgaande ontwerpbrief;
  3. De conceptbrief met daarin onze reactie op de concept begroting 2023 op de lijst van ingekomen stukken voor de raadsvergadering van 13 juni te plaatsen.

Samenvatting

Overeenkomstig de afspraken in de gemeenschappelijke regeling en de regels uit de Wet gemeenschappelijke regelingen, heeft het Dagelijks Bestuur (DB) van de OD IJsselland de financiële verantwoording over 2021, een voorstel over de resultaatsbestemming 2021 en de conceptbegroting over 2023 toegezonden aan de raden van de deelnemers in de OD.
De deelnemers hebben tot 9 juni 2022 om, naar aanleiding van deze stukken, zienswijzen in te brengen. De stukken geven geen aanleiding tot het indienen van zienswijzen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Opstellen stedenbouwkundige visie SPOC  pdf 96,3 KB Download
Vaststelling Woonvisie 2022-2025  pdf 108,5 KB Download
Aanpassing Verordening Sociaal Domein  pdf 93,8 KB Download
Vaststelling bestemmingsplan Leugenshorst 4 (Wijhe)  pdf 99,5 KB Download
Meekoppelkansen - ramingen  pdf 94,3 KB Download
Beantwoording vragen fractie VVD dorps- en buurthuizen  pdf 79,1 KB Download
Jaarstukken Omgevingsdienst IJsselland 2021 en ontwerpbegroting 2023  pdf 96,7 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen