B&W Besluiten 09-05-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y.P. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 25 april 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Memo Overeenkomst t.b.v. opslag en beheer permanent te bewaren archieven 
      gemeenten Olst, Wijhe en Olst-Wijhe met Collectie Overijssel -  16968-2023 – voor 
      kennisgeving   aan te nemen.
  • Versterken weerbaarheid tegen agressie en intimidatie – voor kennisgeving aan te 
      nemen.
  • Addendum PB Elshof 

    BESLUIT:
    In te stemmen met het addendum PB Elshof en wethouder Olthof door de burgemeester te laten machtigen om het addendum te ondertekenen. 

03. Participatiebeleid Omgevingswet 

BESLUIT:

De gemeenteraad voor te stellen om:
1. het Participatiebeleid Omgevingswet vast te stellen;
2. te bepalen dat het beleid na een jaar wordt geëvalueerd

SAMENVATTING

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Participatie is een belangrijke pijler onder deze wet. Met participatie wordt in de Omgevingswet bedoeld: “het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden) bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit”. Na inwerkingtreding van de Omgevingswet is de gemeente verplicht om participatie toe te passen bij het maken van een omgevingsvisie, een programma of een omgevingsplan. Ook de aanvrager van een omgevingsvergunning wordt gestimuleerd om participatie te organiseren.

De gemeente is onder de Omgevingswet ook verplicht om participatiebeleid vast te stellen. Met het Participatiebeleid Omgevingswet wordt daarin voorzien. 

4. Jaarverantwoording kinderopvang 2022 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de Jaarverantwoording Wet kinderopvang 2022.
  2. De Jaarverantwoording Kinderopvang 2022 in te dienen bij de Inspectie van het Onderwijs.
  3. De Jaarverantwoording Kinderopvang 2022 toe te sturen aan de gemeenteraad via de lijst van ingekomen stukken

SAMENVATTING

Volgens de Wet kinderopvang moeten gemeenten jaarlijks verantwoording afleggen over hun taken in het belang van toezicht en handhaving kinderopvang. Hierbij komen vier criteria aan de orde, de registertaak, de behandeling van aanvragen, de uitvoering van verplichte onderzoeken en de handhavingsacties.
In 2022 zijn alle inspecties uitgevoerd, het budget is grotendeels besteed. De gemeente Olst-Wijhe doet het op alle punten goed of beter dan gemeenten van vergelijkbare grootte, uit de regio en op landelijk niveau.

5. Tarieven sportlocaties en buitensportvelden seizoen 2023/2024 

BESLUIT:

  1. De tarieven voor het gebruik van de sportaccommodaties en buitensportvelden in Olst-Wijhe voor seizoen 2023-2024 vast te stellen.

SAMENVATTING

Jaarlijks worden de tarieven vastgesteld voor het gebruik van de sportaccommodaties en de buitensportvelden in Olst-Wijhe.  Volgens de begrotingsrichtlijnen verhogen we de tarieven voor het seizoen 2023/2024 ten opzichte van 2022-2023 met 2,3 %. Voor de binnensportaccommodaties gaat deze verhoging in per 1 juli 2023. Stichting Kulturhus Olst-Wijhe en (sporthal De Lange Slag) en Stichting Dorpshuis Welsum (gymzaal de Bongerd) volgen deze tarieven. Voor de buitensportvelden gaat de verhoging in per 1 januari 2024.

6. Aanwijzen van Petra Nijman als 2e loco secretaris

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het aanwijzen van Petra Nijman als 2e loco secretaris.

SAMENVATTING

Met het vertrek van Gerard Luijmes is er behoefte aan een vervanger voor zijn rol als 2e loco secretaris. Het college heeft besloten om deze rol te laten overnemen door Petra Nijman. Hiermee is er geschikte vervanging georganiseerd bij afwezigheid van de andere twee secretarissen.  

7. Collegevoorstel vaststelling wijzigingsplan Welsum, IJsseldijk 51

BESLUIT:

  1. Het wijzigingsplan “Welsum, IJsseldijk 51” bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.WP2022008007-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 3 november 2022, vast te stellen;
  2. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

SAMENVATTING

Op 6 juni 2022 hebben de bewoners van IJsseldijk 51-51a een verzoek ingediend bij de gemeente Olst-Wijhe voor de splitsing van de karakteristieke woning in drie wooneenheden. Op basis van de wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan ‘Welsum, zuidelijke ontwikkeling’ kan hier onder voorwaarden medewerking aan worden verleend door het college van B&W. Aan deze voorwaarden wordt met het initiatief IJsseldijk 51-51a voldaan. Daarom heeft het college op 13 september 2022 besloten medewerking te verlenen aan het wijzigen van het bestemmingsplan. Van 2 maart tot en met 12 april 2023 heeft het ontwerp-wijzigingsplan ter inzage gelegen. In deze periode zijn er geen zienswijzen over het plan naar voren gebracht. Het college wordt nu voorgesteld om het wijzigingsplan definitief vast te stellen.

8. Veerweg Olst – Voorstel voor uitvoering

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de huidige stand van zaken in het project Veerweg en uiterwaardengebied Olst;
  2. In te stemmen met het pauzeren van de uitvoeringswerkzaamheden aan de Veerweg;
  3. De verschillende projectonderdelen, oversteek N337 en struinpaden gefaseerd uit te voeren binnen de beschikbare middelen van 336.000 euro;
  4. De gepauzeerde projectonderdelen onder te brengen als onderdeel van een programmatische gebiedsgerichte aanpak;
  5. Het programma per Q 2 van 2024 opnieuw vorm te geven nadat aanvraag voor gebiedscoördinator IJssel zone in de kadernota 2024-2027 is goedgekeurd en deze gebiedscoördinator daadwerkelijk is gestart;
  6. Aanvullende middelen als gevolg van opnieuw vormgegeven programma aan te vragen bij kadernota 2025-2028.

SAMENVATTING

In het uiterwaardengebied in Olst wordt momenteel aan verschillende projecten gewerkt. Met Plaatselijk Belang Olst wordt samengewerkt aan Olst Mooier Aan De IJssel tweede fase. Plaatselijk belang heeft hier eind 2022 een subsidie voor ontvangen van de provincie en voert in het eerste en tweede kwartaal van 2023 werkzaamheden uit. Daarnaast wordt met de provincie samengewerkt aan de reconstructie van de Veerweg. Voor deze samenwerking is een samenwerkingsovereenkomst gesloten. 

Naast veranderende omgevingsfactoren dreigt een overschrijding van het oorspronkelijke budget. Met deze nota wordt gekozen voor het uitvoeren van de onderdelen waar nog budget voor beschikbaar is. Voor de overige onderdelen wordt verkend hoe dit alsnog kan worden voorbereid en voordelig worden uitgevoerd in de toekomst onder regie van een gebiedsmanager. 

9. Uitvoeringsprogramma participatie 2023 - 2026

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het uitvoeringsprogramma participatie en dit ter kennisname brengen van de gemeenteraad via de lijst van ingekomen stukken.
  2. In te stemmen met het bijgevoegde Participatiehandvest ‘Zo doen we dat bij Olst-Wijhe’ en de raad met bijgevoegd raadsvoorstel voor te stellen om het Participatiehandvest vast te stellen.
  3. Naar aanleiding van de vraag van de PvdA-fractie  in de raadsvergadering van 17 april jl. over het ingekomen stuk ‘afronden motie raadsgesprek zonnevelden’ aan de raad via het presidium voor te stellen om dit onderdeel te laten zijn van de voorgestelde beeldvormende bespreking over het Participatiehandvest en het participatiebeleid Omgevingswet.
  4. Het budget voor de tweede helft van 2023 van 25.000 euro te dekken uit de stelpost uitvoering bestuursakkoord en het budget voor 2024 en 2025 van 50.000 euro per jaar te betrekken bij de besluitvorming kadernota 2024 – 2028 als onderdeel van de Uitvoeringsagenda Bestuursakkoord. 

SAMENVATTING

Participatie is bij de gemeente Olst-Wijhe al geruime tijd een onderdeel van de manier waarop beleid en plannen worden ontwikkeld. Een werkwijze die goed past bij de schaal van de gemeente, met korte lijnen, veel verbindingen met en grote betrokkenheid van de samenleving. 

Het verder doorontwikkelen van participatie wordt belangrijk gevonden. In de Strategische Raadsagenda (SRA) van de gemeenteraad en in het bestuursakkoord Focus en Verbinding van het college komt dit naar voren. Met het Uitvoeringsprogramma Participatie 2023 – 2026 wordt deze verdere ontwikkeling vorm gegeven. Dit gebeurt aan de hand van de volgende ingrediënten:
- bestuurlijke ambities uit de Strategische Raadsagenda en bestuursakkoord Focus en Verbinding
- analyse huidige situatie (onder meer resultaten uit de ‘Waar staat je gemeente’)
- evaluaties en ervaringen majeure projecten zoals Noordmanshoek, Voorzieningenhart Wesepe, Zonnevelden en Bezuinigen voor de toekomst (heroverweging). 

Een belangrijk onderdeel van het uitvoeringsprogramma is het bestuurlijk (college en raad) vast te stellen Participatiehandvest. Het Participatiehandvest is een wederzijdse afspraak  van raad, college en ambtelijke organisatie over hoe participatie wordt gezien en toegepast. Dit handvest wordt door het college én door de raad vastgesteld en is voor de medewerkers het vertrekpunt in het organiseren van participatie binnen plannen/projecten/processen.

10. Algemene Ledenvergadering Dimpact 11 mei 2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de voorstellen die op de agenda staan:
    a. Vaststellen van:
    i. de notulen van de vorige vergadering op 7 december 2022;
    ii. het jaarverslag 2022;
    iii. het bedrijfsplan 2024.
    b. De doorvoering van een statutenwijziging zoals door de algemene ledenvergadering akkoord bevonden op de vorige vergadering van 7 december 2022.
  2. Volmacht te verlenen aan de heer D. Zielhuis, gemeentesecretaris, om namens de gemeente, deel te nemen aan de algemene ledenvergadering van 11 mei 2023.

SAMENVATTING

Op 11 mei 2023 vindt de algemene ledenvergadering (ALV) van Dimpact plaats. In dat kader heeft het college ingestemd met de voorstellen die gedaan worden in de agenda van de ALV.

11. Bestuurlijk Overleg Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland (RSJ) dd 10 mei 2023 

BESLUIT:

  1. Pas instemming te verlenen met de begroting 2024 wanneer deze zorgvuldig wordt onderbouwd en het RSJ te verzoeken vooruitlopend hierop te komen met een halfjaarlijkse begroting;
  2. Geen voorkeur uit te spreken voor één van de scenario’s voor de KDC/ODC bekostiging paramedici;
  3. In te stemmen met het voorstel evaluatie inkoop.

SAMENVATTING

Op 10 mei aanstaande vindt een vergadering plaats van het BO en PfO Jeugd van de regio IJsselland. Op de agenda staan 3 punten waar een besluit over genomen dient te worden:

  1. Concept jaarplan met begroting 2024
  2. KDC/ODC bekostiging paramedici
  3. Evaluatie Inkoop

De wethouder Jeugd vertegenwoordigt de standpunten van Olst-Wijhe tijdens het BO en Pfo Jeugd RSJ op 10-05-2023. We verlenen pas instemming met de begroting 2024 wanneer deze voorzien is van zorgvuldige onderbouwing en stellen voor vooruitlopend hierop een halfjaarlijkse begroting op te stellen. We hebben geen voorkeur voor een scenario in de discussie over de bekostiging van paramedici KDC/ODC en stemmen in met het beslispunt zoals genoemd in de oplegger bij de projectopdracht evaluatie inkoop.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Participatiebeleid Omgevingsbeleid  pdf 52,6 KB Download
Jaarverantwoording kinderopvang 2022  pdf 48,1 KB Download
Tarieven sportlocaties en buitensportvelden seizoen 2023/2024  pdf 60,2 KB Download
Aanwijzen van Petra Nijman als 2e loco secretaris  pdf 32,4 KB Download
Collegevoorstel vaststelling wijzigingsplan Welsum, IJsseldijk 51  pdf 195,3 KB Download
Veerweg Olst  pdf 57,6 KB Download
Uitvoeringsprogramma participatie 2023 - 2026  pdf 39,9 KB Download
Algemene ledenvergadering Dimpact 11 mei 2023  pdf 37,7 KB Download
Bestuurlijk Overleg Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland  pdf 50,1 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen