B&W besluiten 07-06-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer H. Kamphuis, wethouder 

Afwezig

-

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 31 mei 2022

Besluit

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Jaarverslag stadsbouwmeester 2021 gemeente Olst-Wijhe – voor kennisgeving aan 
    te nemen;
  • AGENDA Algemene Ledenvergadering VNG - voor kennisgeving aan te nemen;
  • Vrouwen in leidinggevende posities, kabinetsmaatregelen voor de (semi)publieke 
    sector - voor kennisgeving aan te nemen.

3. Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Holstweg e.o., Den Nul

Besluit 

De gemeenteraad voor te stellen:

  1. Het bestemmingsplan ‘Holstweg e.o., Den Nul’ bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.BP2021009002-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 28 september 2021, met een ambtelijke wijziging vast te stellen;
  2. De Nota van beantwoording zienswijzen Holstweg e.o., Den Nul d.d. 23 mei 2022 vast te stellen;
  3. Het stedenbouwkundigplan Van Essen terrein, Den Nul d.d. 24 juni 2021 vast te stellen;
  4. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

Samenvatting

Op 15 februari 2022 besloot het college van burgmeester en wethouders het ontwerpbestemmingsplan ‘Holstweg e.o., Den Nul’, voor de woningbouw op het voormalige terrein van Vleesbedrijf Van Essen, vrij te geven voor de ter inzage legging. Het bestemmingsplan maakt de realisatie van 16 woningen mogelijk. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van donderdag 17 maart tot en met woensdag 27 april 2022 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn drie zienswijzen op het plan ingediend. Naar aanleiding van deze zienswijzen zijn er geen wijzigingen in het bestemmingsplan doorgevoerd. Wel is er een ambtelijke wijziging doorgevoerd: bevindingen van bodemonderzoeken die tijdens de periode van ter inzage legging hebben plaatsgevonden zijn verwerkt in de toelichting van bestemmingsplan en hierbij als bijlage opgenomen. Samengevat stelt het college van burgemeester en wethouders voor om het bestemmingsplan ‘Holstweg e.o., Den Nul’ met een ambtelijke wijziging vast te stellen.

4. Aanpassing Beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 

Besluit

  1. In te stemmen met de Beleidsregels Eenmalige energietoeslag 2022 versie 2;
  2. De Beleidsregels Eenmalige energietoeslag 2022 in te trekken.

Samenvatting

Op 5 april 2022 heeft het college ingestemd met de beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022. Aan de hand van deze beleidsregels verstrekt het college een energietoeslag van € 900,- aan huishoudens die hier op basis van de hoogte van hun inkomen recht op hebben. Hierbij wordt uitgegaan van 120% van de geldende bijstandsnorm. 

Ook de huishoudens die tot dusver net niet in aanmerking kwamen voor de toeslag ervaren moeite met het betalen van de energierekening. Het wel of niet ontvangen van een toeslag van € 900,- maakt een groot verschil. Het college heeft daarop besloten om de eenmalige energietoeslag deels beschikbaar te stellen voor deze huishoudens. De hoogte van de toeslag hangt dan af van de hoogte van het inkomen. 

Inwoners die in de afgelopen weken een afwijzing hebben ontvangen, maar volgens de aangepaste beleidsregels wel in aanmerking komen, ontvangen alsnog de aangepaste tegemoetkoming. Zij hoeven daarvoor geen nieuwe aanvraag te doen. Inwoners die geen aanvraag hebben gedaan omdat ze niet in aanmerking zouden komen kunnen dit alsnog doen tot en met 31 oktober 2022. 

5. Vaststellen wijzigingsplan Buitengebied, Raalterweg 89 

Besluit

Het wijzigingsplan Buitengebied, Raalterweg 89 ongewijzigd vast te stellen. 

Samenvatting

Op 25 mei 2020 heeft het college een richtinggevende uitspraak gedaan om medewerking te verlenen aan de splitsing van de boerderij aan de Raalterweg 89 te Wesepe. Vanaf 17 maart heeft het wijzigingsplan ter inzage gelegen. Ook heeft het Ontwerpbesluit Hogere Waarde Buitengebied, Raalterweg 89 ter inzage gelegen. Op beide terinzageleggingen zijn geen zienswijzen naar voren gebracht. Omdat een wijzigingsplan voortvloeit uit een wijzigingsbevoegdheid van het college kan het college het wijzigingsplan vaststellen. Tegen het vastgestelde wijzigingsplan en het besluit Hogere Waarde staat beroep open bij de Raad van State.

6. Ontwerpbesluit revisievergunning van een inrichting op het perceel aan Industrieweg 23 in Olst 

Besluit

De beschikking op de aanvraag van 19 april 2021, voor revisievergunning van een inrichting op het perceel Industrieweg 23 in Olst in ontwerp te verlenen.

Samenvatting

Op grond van de Wabo dient het bevoegd gezag vergunningen van IPPC-installaties actueel te houden. De vergunning voor de activiteit milieu is aan Grolleman Vrieshuis B.V., gelegen aan de Industrieweg 23 in Olst, op 30 juli 2002 verleend en diende te worden geactualiseerd. Naar aanleiding van het verzoek van het college, is op 19 april 2021 een aanvraag om een revisievergunning, als bedoeld in artikel 2.6 van de Wabo, ingediend. Met deze vergunning worden meerdere oude omgevingsvergunningen vervangen (geactualiseerd) door één omgevingsvergunning (revisie).

7. Vaststelling risicoanalyse VTH OD taken  

Besluit 

  1. De risicoanalysetool VTH voor de Omgevingsdiensttaken vast te stellen;
  2. De kerngroep VTH IJsselland  opdracht te geven met een voorstel te komen voor verdere implementatie van de tool waaronder het bepalen van een ambitieniveau.

Samenvatting

De risicoanalysetool (RA) heeft als doel om op basis van zelf gekozen beleidsprioriteiten risico gestuurd tot prioritering van inzet van mensen en middelen te komen. Deze RA was er al voor toezicht en handhaving, echter nog niet voor vergunningverlening. De Omgevingswet schrijft dit echter wel voor. Dit gegeven en de verouderde staat van de huidige RA was reden in zowel Twente als IJsselland om de RA te vernieuwen en geschikt te maken voor de Omgevingswet. Deze RA is primair bedoeld voor de VTH-taken die zijn opgedragen aan de Omgevingsdienst (IJsselland, Twente en ODRN (voor deel provinciale taken)). Het model is ook geschikt voor andere VTH-taken (thuistaken). Na een lang aanbestedingstraject is de RA opgeleverd door de Antea Group. In de 2e helft van 2021 hebben gezamenlijke invulsessies plaatsgevonden bij de Omgevingsdienst Twente en IJsselland. Daarmee is de RA feitelijk klaar voor verdere implementatie.

Een van de aspecten van verdere implementatie is het bepalen van het minimale ambitieniveau. De kerngroep VTH IJsselland zal gevraagd worden hiertoe een voorstel voor te bereiden dat bestuurlijk dient te worden besproken en vastgesteld. Dit gebeurt in een later stadium.

Alvorens daartoe over te gaan is vaststelling van de risicoanalyse in de individuele colleges van de deelnemers nodig.

8. Aanbesteding Huishoudelijke Ondersteuning 

Besluit 

  1. In te stemmen met verdere samenwerking met de gemeente Raalte om de aanbesteding huishoudelijke ondersteuning 2023 e.v. te realiseren;
  2. Mandaat te verlenen aan wethouder Wmo (H. Kamphuis) om noodzakelijke besluiten tijdens het aanbestedingsproces en de gunning te nemen;
  3. In te stemmen met het door bureau HHM geadviseerde tarief voor 2023 en de indexatiesystematiek zoals in dit voorstel is opgenomen;
  4. Toename kosten huishoudelijke ondersteuning meenemen in de kadernota voor 2023;
  5. De gemeenteraad te informeren middels de nieuwsbrief.

Samenvatting

Op grond van de Wmo 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de inzet van huishoudelijke ondersteuning bij haar inwoners. Per 1 januari 2023 verlopen de huidige overeenkomsten Wmo huishoudelijke ondersteuning voor Zorg in Natura (ZIN) tussen de gemeente Olst-Wijhe en de huidige aanbieders. In deze overeenkomsten hebben we afspraken gemaakt over de huishoudelijke ondersteuning. Er zullen voor 2023 nieuwe overeenkomsten moeten worden afgesloten met aanbieders, dit houdt in dat er opnieuw wordt aanbesteed. 

Er is gekozen om samen met de gemeente Raalte de nieuwe aanbesteding huishoudelijke ondersteuning op te starten. Het uitgangspunt van deze aanbesteding is om onze inwoners te kunnen blijven voorzien van kwalitatief goede huishoudelijke ondersteuning voor een reële prijs. Deze aanbesteding zal qua inhoudelijke uitgangspunten vergelijkbaar zijn met de uitganspunten in de huidige contractperiode en er zijn geen beleidswijzigingen van toepassing. Inhoudelijk zal er dus niet veel veranderen.

Met een Algemene Maatregel van Bestuur ons is opgelegd dat we reële tarieven moeten hanteren die aan een aantal uitgangspunten voldoen, dit noemen we AMvB reële tarieven. Op ons verzoek heeft Bureau HHM een advies uitgebracht wat de reële tarieven zijn op basis van onder andere marktontwikkelingen en consultatie bij de aanbieders. Het tarief dat Bureau HHM adviseert is in een bijeenkomst besproken met de aanbieders en zij hebben veelal aangegeven zich in het tarief te kunnen vinden. Het is belangrijk om een goed tarief te hanteren zodat aanbieders zich zullen inschrijven voor de aanbesteding en we onze inwoners huishoudelijke ondersteuning kunnen blijven bieden. Door diverse factoren, zoals een aangepast CAO, arbeidskrapte en verhoogd ziekteverzuim, ligt het nieuwe voorgestelde tarief 10,2% hoger dan het huidige tarief. 

9. Biedprocedure herontwikkeling locatie Tellegen  

Besluit

  1. Dit collegebesluit na openstelling van het biedboek als openbaar te verklaren, met uitzondering van de memo over taxatie, dit gelet op artikel artikel 5.1, tweede lid, sub b van de Wet open Overheid van bestuur (Woo);
  2. In te stemmen met:  
    a. Het biedboek inclusief bijlagen in procedure te brengen om te komen tot de ontwikkeling van de Tellegenschool locatie te Wijhe;
    b. Een aanvullend budget van € 65.000 euro beschikbaar te stellen voor de afronding inclusief taxatie. Deze financieel te verwerken bij de 2e Berap en deze later te verrekenen met de grondopbrengst;
    c. Memo taxatie;
  3. De biedprocedure via de website van de gemeente, de IJsselberichten in de Huis aan Huis Reklamix, de nieuwsbrief Tellegen en sociale media te publiceren;
  4. Ontwikkelaars die zich bij de gemeente melden te informeren over de verkoopprocedure;
  5. Een nieuwsbrief te verzenden via de site voor de mensen die zich daar hebben gemeld;
  6. De raad te informeren via de nieuwsbrief.

Samenvatting

Het college van B&W besloot in 2021 om locatie Tellegenschool in Wijhe te herontwikkelen naar een woningbouwlocatie. De locatie inclusief het gebouw, met eventueel over de erfgrenzen heen ook een deel van het naastgelegen grasveld, zetten we nu in de huidige staat voor verkoop in de markt via een openbare biedprocedure. De ontwikkelaar met het beste plan en een goed bod realiseert op deze locatie woningbouw. In het beste plan is naast aandacht voor participatie met de directe omgeving nadrukkelijke aandacht voor de ruimtelijke/stedenbouwkundige aspecten in relatie tot de omgeving en woningvraag en overige beleidsuitgangspunten van de gemeente Olst-Wijhe. De locatie wordt tegen een marktconforme prijs verkocht. Deze prijs wordt via een onafhankelijke taxatie vastgesteld. Ontwikkelaars kunnen zich inschrijven voor het project door onder andere een financiële bieding en een schetsontwerp aan te leveren. Hierbij is het biedboek herontwikkeling locatie Tellegen leidend. De totale ontwikkeling van de locatie is voor rekening en risico van de ontwikkelaar.

10. Vrijkomende schoollocaties en Kavel 29 & 31 Olstergaard,  publicatie en reacties Didam Arrest  

Besluit

  1. A) De reactienota naar aanleiding van de publicatie van 30 maart 2022 in het kader van het Didam-arrest over het voornemen tot één op één verkoop van de kavels 29 & 31 in Olstergaard aan de woningstichting SallandWonen 

en 

B) de één op één verkoop van de Vrijkomende schoollocatie Olst aan de VOF Olst Oost vast te stellen en daarop de indieners van reacties per brief van beantwoording in die lijn te voorzien;

     2. De afspraken uit de Aankoop- en intentieovereenkomst van 25 februari 2021 tussen de gemeente en de VOF Olst Oost door de bieding van de gemeente               aan de VOF Olst Oost (voor de vrijkomende schoollocatie Olst) verder vorm te geven op basis van de alsdan definitieve versie van de taxatie, waartoe nog               een separate collegevoorstel volgt.

Samenvatting

In november 2021 deed de hoge raad een uitspraak over het één-op-één verkopen van grond, het zogenaamde Didam Arrest. Gelet op de voorgenomen één op één verkopen aan partijen plaatsten we een publicatie in de Huis aan Huis voor partijen om te reageren als deze (alsnog) in aanmerking willen komen voor de betreffende koop. We ontvingen een aantal reacties. Zoals eerder op 8 februari 2022 door het college vastgestelde Plan van Aanpak bij het Didam-arrest stelt het college de beantwoording van de ingekomen reacties vast, waarna we een brief aan de indieners versturen. Het college zet de voorgenomen verkoop door. Een toetsing door onze advocaat heeft plaatsgevonden. 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Holstweg e.o. Den Nul  pdf 128,0 KB Download
Aanpassing beleidsregels eenmalige energietoeslag  pdf 94,3 KB Download
Vaststellen wijzigingsplan Buitengebied, Raalteweg 89  pdf 123,7 KB Download
Ontwerpbesluit revisievergunning  pdf 126,7 KB Download
Vaststellen risicoanalyse  pdf 107,0 KB Download
Aanbesteding huishoudelijke ondersteuning  pdf 161,1 KB Download
Aanbesteding huishoudelijke ondersteuning  pdf 161,1 KB Download
Biedprocedure herontwikkeling locatie Tellegen  pdf 236,8 KB Download
Vrijkomende schoollocaties  pdf 129,7 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen