B&W besluiten 28-09-2021

Aanwezig

  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

  • de heer H.G. Engberink, wethouder
  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 21 september 2021

Besluit

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

3. Krediet beschikbaar stellen voor MJIP projecten; Reconstructie van het Wolbroekenpad en vervanging van paddentunnels Kappeweg

Besluit

  1. In te stemmen met het projectstartdocument Reconstructie Wolbroekenpad;
  2. In te stemmen met het vervangen van de paddentunnels in de Kappeweg;
  3. Totaalkrediet groot € 479.000,- beschikbaar te stellen voor reconstructie van het Wolbroekenpad en het vervangen van de paddentunnels in de Kappeweg;
  4. De financiële consequenties te verwerken in de 2e berap 2021;
  5. De opdrachtnemer te mandateren voor alle besluiten binnen de kaders zoals aangegeven in het projectstartdocument.

Samenvatting

Via de kadernota en de begroting 2021-2024 zijn de benodigde financiële budgetten beschikbaar gesteld voor de kapitaalslasten voor een aantal projecten binnen het meerjaren investeringsplan (MJIP). Het college heeft besloten om voor twee projecten binnen het MJIP, welke voor 2021 en 2022 op de planning staan een totaal krediet beschikbaar te stellen. Het betreft de projecten reconstructie Wolbroekenpad (2022) en het project vervangen paddentunnels Kappeweg (2021). 

4. Meerjarig Investeringsplan (MJIP) 2022-2026

Besluit

  1. In te stemmen met de aangepaste planning projecten MJIP 2021-2025; 
  2. De financiële gevolgen van het aanpassen van de uitvoeringsplanning te verwerken de 2e bestuursrapportage 2021;
  3. Bij het behandelen van de 1e bestuursrapportage 2022 de kredieten gekoppeld aan de projecten in uitvoering 2022 en in voorbereiding voor 2023 te autoriseren.

Samenvatting

In 2020 heeft de gemeenteraad bij de begrotingsbehandeling het MJIP vastgesteld en hierbij ook de middelen beschikbaar gesteld voor de MJIP-projecten 2021-2022. Daarnaast zijn bij met het vaststellen van de kadernota 2022-2025 ook de overige projecten tot en met 2025 vastgesteld. De financiële middelen hiervoor zijn in de ontwerpbegroting opgenomen. De uitvoering van de geplande projecten 2021 en 2022 heeft vertraging opgelopen veroorzaakt door de volgende factoren: kortere voorbereidingstijd dan wenselijk, en personele wijzigingen binnen team BOR en daardoor onvoldoende focus op de MJIP-projecten. De aanpassing van de tijdsplanning heeft ook effect op de financiële planning en de kapitaallastenverdeling over de verschillende jaren in de ontwerpbegroting 2022-2025.

5. (Gewijzigd) principebesluit tot het herzien van het bestemmingsplan op het perceel Nieuwendijk 24c in Wijhe

Besluit

  1. Planologisch medewerking te verlenen aan het (gewijzigde) principeverzoek om de bestaande woning met bijgebouwen op het perceel aan de Nieuwendijk 24C te Wijhe te slopen en daarvoor in de plaats drie vrijstaande woningen terug te bouwen onder voorwaarde dat: 
    • Het stedenbouwkundigplan verder wordt uitgewerkt met de definitieve inrichting welke door de gemeente wordt goedgekeurd;
    • Uit onderzoeken blijkt dat er geen milieutechnische bezwaren zijn tegen de voorgenomen ontwikkeling.
  2. Een ontwerp bestemmingsplan in procedure te brengen voor dit perceel onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

Samenvatting

Op 27 augustus 2019 heeft het college besloten om in principe medewerking te verlenen aan het slopen van de bestaande woning met bijgebouwen aan de Nieuwendijk 24C te Wijhe. Hiervoor in de plaats zou een twee-onder-een-kap woning en een vrijstaande woning worden teruggebouwd. Bij nadere uitwerking naar aanleiding van het principebesluit hebben de initiatiefnemers geconstateerd dat dit plan niet haalbaar was. Om die reden heeft de initiatiefnemer op 2 maart 2020 een gewijzigd plan ingediend voor de realisatie van drie vrijstaande woningen op het perceel Nieuwendijk 24c in Wijhe. Op 31 maart 2020 heeft het college besloten om in principe medewerking te verlenen aan het gewijzigde plan. Echter is bij de nadere uitwerking opnieuw gebleken dat het plan niet haalbaar is. In overleg met de gemeente heeft de initiatiefnemer het plan zodanig aangepast dat het plan wel haalbaar is geworden. Hiertoe is een nieuw stedenbouwkundigplan opgesteld. De initiatiefnemer is net als bij het vorige plan voornemens om in overleg met de buurt het openbaar groen en de speeltuin in de directe omgeving een kwaliteitsimpuls te geven. Het college heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan het gewijzigde verzoek, onder voorwaarde dat het stedenbouwkundigplan verder wordt uitgewerkt en dat uit onderzoek blijkt dat er geen milieutechnische bezwaren zijn tegen de voorgenomen ontwikkeling.

6. Europese Aanbesteding Openbare Laadinfrastructuur

Besluit

De samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met de provincie Overijssel op gebied van openbare laadinfrastructuur, waarin de volgende afspraken zijn vastgelegd:

  • Provincie Overijssel mandaat en volmacht te verlenen om namens de gemeente een openbare Europese aanbesteding te organiseren ten behoeve van alle deelnemende gemeenten, inclusief alle daarvoor te nemen besluiten. Tevens wordt provincie Overijssel gemachtigd tot het ondertekenen van de concessieovereenkomst. 
  • Provincie Overijssel mandaat en volmacht te verlenen om namens de gemeente het contractmanagement met de concessiehouder te voeren gedurende de looptijd van de concessieovereenkomst. 
  • Provincie Overijssel mandaat en volmacht verlenen om namens de gemeente de plaatsings- en exploitatietermijn te verlengen, conform de verlengingsopties in het Beschrijvend Document. De provincie treedt hierover uiterlijk 6 maanden voor het aflopen van de plaatsings- en exploitatietermijn in overleg met de gemeente.  
  • Provincie Overijssel mandaat en volmacht te verlenen voor indien nodig het inzetten van de optie om een concessievergoeding te innen bij concessiehouder. De concessievergoeding wordt gebruikt voor het beheer en onderhoud van de plankaarten, aanvraagportaal, monitoringssysteem en contractmanagement voor de periode na 2023 door de provincie Overijssel. De provincie treedt hierover uiterlijk 6 maanden voor het invoeren van de concessievergoeding in overleg met de gemeente.  

Samenvatting

De mogelijkheid om laadpalen te plaatsen binnen de huidige concessieovereenkomst met Ecotap/Allego loopt 30 juni 2022 af. Het aantal benodigde extra publieke laadpalen dat tot 2025 naar schatting nodig is in Olst-Wijhe is 159. Om te borgen dat de laadinfrastructuur ook na 30 juni 2022 meegroeit met de vraag is een aanbesteding georganiseerd waarmee voor een periode van 3 tot 5 jaar publieke laadpalen kunnen worden geplaatst (de termijn is afhankelijk van de optie om wel/niet te verlengen). 

7. Integrale e-laadvisie gemeente Olst-Wijhe

Besluit

  1. De gemeenteraad voor te stellen de Integrale Laadvisie gemeente Olst-Wijhe vast te stellen;
  2. De door het college in 2018 vastgestelde plankaarten op termijn (verwachting maart 2022) te vervangen door prognose- en plankaarten voortvloeiend uit de Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Gelderland-Overijssel.

Samenvatting

De verwachting is dat het elektrisch rijden de komende jaren exponentieel toeneemt, onder andere door het grotere aanbod, grotere actieradius van accu’s, betere betaalbaarheid en de landelijk ingevoerde subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische personenauto’s. Als gevolg hiervan is er een toenemende vraag naar elektrische laadpalen, waarmee ook de druk op de ondergrondse infra (dat wil zeggen de elektriciteitsvraag) steeds meer toeneemt. Deze ontwikkeling vraagt om de realisatie van een passende laadinfrastructuur. 

Om deze opgave te verwezenlijken is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (hierna: NAL) als bijlage bij het Landelijk Klimaatakkoord 2019 toegevoegd. Een groot deel van de afspraken uit de NAL moet op regionaal en gemeentelijk niveau worden uitgevoerd. Een integrale, gemeentelijke visie op laadinfrastructuur is een verplichting voortvloeiend uit het Landelijk Klimaatakkoord 2019 en de NAL.

8. Veiligheidsoverleg 29 september 2021

Besluit

In te stemmen met de voor het Veiligheidsoverleg per agendapunt genoemde adviezen.

Samenvatting

Ter voorbereiding op het Veiligheidsoverleg IJsselland dat op 29 september 2021 plaatsvindt heeft het college ingestemd met de per agendapunt genoemde adviezen. Het betreft hier de agendapunten die strategisch en/of financieel van belang zijn.  

9. Beantwoording ingekomen vragen Scholtensweg/Brouwerskamp

Besluit

  1. De antwoordbrief aan de bewoners van Brouwerskamp 16, 23, 25, 27, 29, 31, 33 en Scholtensweg 11 vast te stellen;
  2. De antwoordbrief ter kennisname op de lijst van ingekomen stukken van de raad te plaatsen.

Samenvatting

De direct aanwonenden van het bouwproject aan Brouwerskamp en Scholtensweg in Wesepe hebben vragen gesteld aan de gemeenteraad. De brief is ter afhandeling in handen gesteld van het college, het college heeft de vragen beantwoord.

10. Beleids- en financiële begroting 2022-2025

Besluit

In te stemmen met de Beleids- en financiële begroting 2022 en meerjarenraming 2023-2025.

Samenvatting

Het college stemt in met de ontwerp Beleids- en financiële begroting 2022 en meerjarenraming 2023-2025. De ontwerpbegroting is gebaseerd op de door de raad vastgestelde Kadernota 2022-2025 en de Eindrapportage Heroverweging. De uitgangspunten en voorstellen uit deze documenten zijn verwerkt in de ontwerpbegroting. De conclusie is dat de eerste twee jaarschijven 2022 en 2023 een tekort laten zien. De laatste twee jaren laten een overschot zien. Volgens de toezichtregels van de provincie dient de eerste jaarschijf in evenwicht te zijn; de derde en de laatste jaarschijven dienen structureel in evenwicht te zijn. De tweede jaarschijf mag een tekort bevatten. In het raadsvoorstel tot vaststelling van de begroting 2022 wordt ingegaan op de vraag hoe om te gaan met de extra middelen jeugdhulp die het rijk vanaf 2022 heeft toegezegd, de herijkingsvoorstellen gemeentefonds vanaf 2023, de consequenties van de Septembercirculaire 2021 en de wijze waarop de eerste jaarschijf 2022 in evenwicht wordt gebracht. Het raadsvoorstel wordt op 12 oktober in het college vastgesteld. Aan de hand van het raadsvoorstel wordt de communicatie over de begroting opgestart.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Krediet beschikbaar stellen MJIP Wolbroekenpad-Kappeweg  pdf 152,6 KB Download
Meerjarig investeringsplan MJIP 2022-2026  pdf 228,5 KB Download
Principebesluit herzien bestemmingsplan Nieuwendijk 24c Wijhe  pdf 269,1 KB Download
Europese aanbesteding laadinfrastructuur  pdf 128,0 KB Download
Vaststellen integrale E-laadvisie  pdf 112,8 KB Download
Veiligheidsoverleg 29 september 2021  pdf 104,3 KB Download
Beantwoording ingekomen vragen Holtensweg-Brouwerskamp  pdf 79,2 KB Download
Beleids- en financiële begroting 2022-2025  pdf 169,8 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen