Afschaffen Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling Compensatie Eigen Risico (CER)

De rijksoverheid is gestopt met de 'Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)' en de 'Regeling Compensatie Eigen Risico (CER)'. Vanaf 1 januari 2014 is de gemeente verantwoordelijk voor de Wtcg en CER.

De gemeente ontvangt hiervoor minder budget van de overheid.

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)

Het beleid voor vervanging van de Wtcg moet nog worden vastgesteld. Wij zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van nieuw beleid. Het uitgangspunt daarbij is dat zoveel mogelijk van het beschikbare budget bij de doelgroep terecht moet komen. De verwachting is dat de gemeenteraad hierover in het vierde kwartaal van 2015 een definitief besluit neemt. Zodra de besluitvorming rond is, leest u dit terug op onze website.

Compensatie Eigen Risico (CER)

Op basis van zorggebruik ontvingen chronisch zieken en gehandicapten automatisch tegemoetkomingen. Op deze manier kwam het geld niet altijd bij de juiste mensen terecht. Zo waren er mensen die geen extra kosten hadden en de tegemoetkomingen wel kregen. De overheid is van mening dat gemeenten inwoners gerichter kunnen ondersteunen bij een chronische ziekte of handicap. Daarom is de gemeente vanaf 1 januari 2014 verantwoordelijk voor de Wtcg en CER.

Gemeenten ontvangen hiervoor budget van de overheid waarmee de inwoners gericht kunnen worden ondersteund via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en/of bijzondere bijstand. Voor de Compensatie Eigen Risico heeft de gemeente voor het (overgangs)jaar 2014 besloten dat inwoners hiervoor bijzondere bijstand kunnen aanvragen.

Bijzondere bijstand tegemoetkoming eigen risico 2014

Voor iedereen met een zorgverzekering geldt voor bepaalde zorgkosten een verplicht eigen risico. Sommige verzekerden kregen als compensatie aan het eind van het jaar een bedrag terug. De Compensatie Eigen Risico ter hoogte van € 99,00 is voor het laatst eind 2013 door het CAK (Centraal Administratie Kantoor) uitbetaald. De gemeente heeft besloten om voor deze kosten een overgangsregeling te treffen voor het jaar 2014. U kunt een aanvraag bijzondere bijstand voor deze kosten indienen.

Om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand voor een tegemoetkoming in het eigen risico voor zorgkosten, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent ouder dan 18 jaar en woont in de gemeente Olst-Wijhe; én
  • Uw (gezins)inkomen is lager dan 110% van de op u van toepassing zijnde bijstandsnorm; én
  • U hebt het verplicht eigen risico van € 360,00 in of over het kalenderjaar 2014 volledig betaald.

De tegemoetkoming bedraagt eenmalig € 100,00 per persoon. U kunt de tegemoetkoming uiterlijk tot 30 juni 2015 aanvragen. Aanvragen ingediend na 30 juni 2015 worden niet meer in behandeling genomen.

 

Hebt u vragen over bijzondere bijstand voor een tegemoetkoming in het eigen risico voor zorgkosten?

Kijk eens bij de veel gestelde vragen of neem contact op met team Werk, Inkomen en Zorg tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen tussen 9.00 uur en 10.00 uur. U kunt een aanvraagformulier Bijzondere Bijstand afhalen bij het klantcontactcentrum in het gemeentehuis in Wijhe en in het Holstohus in Olst.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Aanvraagformulier Bijzondere Bijstand 2015  pdf 220,6 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen