B&W besluiten 05-09-2023
Aanwezig
- Mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
- de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
- mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
- de heer drs. H. Olthof, wethouder
- de heer M. Blind, wethouder.
Agenda
1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 29 augustus 2023
BESLUIT:
Conform vast te stellen.
2. Ingekomen
- Agenda & inhoudelijke stukken ALV VNG Overijssel - Akkoord
- Informatiesessies voor leden VNG inzake de formatie & overhedenoverleg – voor kennisgeving aan te nemen.
- Memo maatwerkvervoer - Akkoord
3. Beslissing op bezwaar tegen de verleende omgevingsvergunning voor het vellen van de grote dode es op het perceel Reepad 11 in Welsum
BESLUIT:
- Het advies van de commissie over te nemen en de bezwaren gegrond te verklaren.
- Het besluit om de kapvergunning te heroverwegen, conform het advies van de commissie.
SAMENVATTING
Er zijn twee bezwaarschriften ingediend tegen het besluit van het college d.d. 7 juli 2022 inzake het verlenen van een omgevingsvergunning voor het kappen van de grote dode es op het perceel Reepad 11 te Welsum.
De Bezwarenadviescommissie algemene zaken hield op 13 september 2022 een hoorzitting en gaf daarna advies over de beide bezwaarschriften. De commissie adviseert het bezwaarschrift gegrond te verklaren en het bestreden besluit te heroverwegen. Het college heeft dan ook besloten de bezwaren gegrond te verklaren, de verleende vergunning te herzien, de motivering van de verleende vergunning te verbeteren en een herplantplicht op te leggen voor 43 bomen op het erf. Hiervoor wordt een plan van aanpak opgesteld.
4. Vaststellen van het wijzigingsplan Buitengebied, Vettewinkelweg 4
BESLUIT:
- Het wijzigingsplan “Buitengebied, Vettewinkelweg 4” bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.BP2023001092-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 14 mei 2023, vast te stellen;
- Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.
SAMENVATTING
De initiatiefnemer heeft een verzoek ingediend om de agrarische bestemming aan de Vettewinkelweg 4 te Wijhe te wijzigen in een woonbestemming. In het bestemmingsplan Buitengebied Olst-Wijhe is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om onder voorwaarden de agrarische bestemming te wijzigen in een vervolgfunctie indien sprake is van een algehele beëindiging van een agrarisch bedrijf. Het college heeft besloten dat als initiatiefnemer aantoont dat het aan al deze voorwaarden voldoet medewerking wordt verleend aan voorliggend verzoek. De voorgenomen ontwikkeling behoeft een wijziging van het bestemmingsplan. Deze procedure wordt nu doorlopen.
5. Voorstel voor ontwerpbesluit vaststellen Nota Bodembeheer IJsselland en Bodemkwaliteitskaart IJsselland
BESLUIT:
- De nota Bodembeheer en de Bodemkwaliteitskaarten IJsselland in ontwerp vast te stellen;
- De ontwerpnota en de bodemkwaliteitskaarten IJsselland gedurende 6 weken ter inzage te leggen.
SAMENVATTING
Voor grondverzet is het nodig inzicht te hebben in de kwaliteit van de te ontgraven en ontvangende bodem. Binnen het Besluit bodemkwaliteit is een vastgestelde bodemkwaliteitskaart een toegestane milieuhygiënische verklaring (artikel 4.3.5 Regeling bodemkwaliteit). Deze kaarten zijn onderdeel van het
grondstromenbeleid zoals dat vast is gelegd in de Nota bodembeheer Regio IJsselland (6 februari 2013). De huidige Nota bodembeheer heeft een maximale geldigheid tot 2023 (wettelijk 10 jaar).
Het opnieuw vastleggen van de nota en kaarten is nodig om het grondverzet in de regio te faciliteren. Uitgangspunt is het waar mogelijk beleidsneutraal overgaan. Hierbij wordt rekening gehouden met het in werking treden van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
De Nota en de kaarten dienen voor 1 januari 2024 door de Raad te zijn vastgesteld, zodat gebruik kan worden gemaakt van het overgangsrecht Omgevingswet. Op termijn is het nodig het grondstromenbeleid en de onderliggende bodemkwaliteitskaarten te integreren in de omgevingsplannen van de gemeente. Alvorens tot besluitvorming te kunnen komen dient het ontwerpbesluit 6 weken ter inzage worden gelegd. Naar aanleiding van het besluit kan door een ieder zienswijzen worden ingebracht. Eventuele zienswijzen worden betrokken bij het eindbesluit.