B&W besluiten 27-06-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer G.H.F. Grashof, loco secretaris

Afwezig

  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d 20 juni 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Memo Wijzigingsplan Kippenmarkt - 23829-2023 – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Memo samenwerking DOWR Salland – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Memo PPLG – voor kennisgeving aan te nemen. 

3. Volmacht- en machtigingenbesluit IZA gemeente Olst-Wijhe 2023

BESLUIT:

  • Het Volmacht- en machtigingenbesluit IZA gemeente Olst-Wijhe 2023 vast te stellen;
  • De raad hierover te informeren middels de raadsnieuwsbrief.

SAMENVATTING

Goede zorg waar iedereen terecht kan en zorg die betaalbaar is vinden we in Nederland belangrijk. Voor onszelf, voor onze familie en vrienden en voor de hele samenleving. Maar het is steeds moeilijker om die zorg te blijven geven. Goede, toegankelijk en betaalbare zorg vraagt dus om actie. Het kabinet, de gemeenten, de zorgaanbieders, de zorgverzekeraars, de medewerkers in de zorg en de patiënten-organisaties hebben daarom afspraken gemaakt. Die afspraken staan in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Kiezen voor passende zorg en ondersteuning voor iedereen, ook in de toekomst, vraagt om grote veranderingen en actie. 
 
De gemeente Olst-Wijhe zet zich hiervoor in binnen de zorgkantoor-regio Midden IJssel, samen met Salland Zorgverzekeraar/-Zorgkantoor en de gemeenten Deventer, Voorst en Raalte. Voor de inzet en activiteiten kan een financiële bijdrage aangevraagd worden uit de IZA-middelen. Daarvoor moet een vertegenwoordiger van één van de gemeenten worden aangewezen die deze aanvragen doet. Voorgesteld wordt om hiervoor aan Deventer een volmacht en machtiging te verlenen.

4. Adviesnota AB GGD IJselland 29 juni 2023 en financiële stukken GGD IJsselland 

BESLUIT:

  1. Instemmen met het voorstel tot vaststellen van de jaarstukken 2022 van de GGD IJsselland;
  2. Kennisnemen van de Bestuursrapportage en begrotingswijziging 2023 en Programmabegroting 2024 en de raad voor te stellen om naar aanleiding daarvan geen formele zienswijze in te dienen op deze stukken.
  3. Dit collegebesluit samen met de conceptbrief met daarin onze reactie op de lijst van ingekomen stukken voor de raadsvergadering van 10 juli 2023 plaatsen;

SAMENVATTING

Tijdens het AB GGD IJsselland van 29 juni 2023 wordt onder andere de jaarrekening en het jaarverslag 2022 van de GGD IJsselland besproken. Daarnaast heeft de gemeenteraad de Bestuursrapportage voorjaar 2023 met bijbehorende begrotingswijziging en de programmabegroting 2024 ontvangen. De gemeenteraad kan een zienswijze indienen op de begrotingswijziging 2023 en de programmabegroting. Het college heeft besloten om de raad voor te stellen om geen zienswijze in te dienen.  

5. Collegevoorstel Bestuurlijk Overleg Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ) 28 juni 2023

BESLUIT:

  • In te stemmen met de annotatie over de 5 besluitvormende agendapunten van het BO en PfO Jeugd IJsselland van 28 juni 2023.

SAMENVATTING

Op 28 juni aanstaande vindt een vergadering plaats van het BO en PfO Jeugd van de regio IJsselland. Op de agenda staan 5 punten waar een besluit over genomen dient te worden:
  1. Contractering ernstige dyslexiezorg
  2. Pluryn - contractering JeugdzorgPlus
  3. Regioagenda en specifiek plan van aanpak wachttijden
  4. Functiebeschrijvingen HR 21
  5. Kwartaalrapportage

6. Eerste bestuursrapportage 2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de eerste bestuursrapportage 2023 en deze ter kennisname voor te leggen aan de raad;
  2. De raad voor te stellen een begrotingswijziging vast te stellen voor de gesignaleerde budgetontwikkelingen.

SAMENVATTING

In de bestuursrapportage zijn de budgetten voor 2023 geactualiseerd. Het totale resultaat van deze bestuursrapportage is € 533.000 tekort. De raad wordt voorgesteld om dit nu nog niet als extra budget aan de raad te vragen. Vooralsnog gaan we er vanuit dat er op andere budgetten onderuitputting zal zijn waardoor deze kosten kunnen worden opgevangen.
Tevens is het bestuurlijk dashboard 2022 geactualiseerd. 
Als de raad de eerste bestuursrapportage 2023 vaststelt is daarmee de begroting 2023 aangepast.

7. Brief bewoners Fortmond

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de antwoordbrief aan de bewoners van Fortmond.
  2. De brief op de lijst van ingekomen stukken van de raadsagenda zetten.
  3. De toezegging van portefeuillehouder van 8 mei 2023 om de hulpvraag van Fortmonders mee te nemen in gesprekken met andere partijen hiermee af te doen.

SAMENVATTING

De bewoners van Fortmond hebben in een brief hun zorgen uitgesproken over de plannen die nu worden ontwikkeld voor Fortmond. Deze plannen zijn: fietspad van het Infocentrum Den Nul naar de Barloseweg, natuurontwikkeling in kader van Natura 2000, versterking van de rivierdijk en de aanleg van een tijdelijke loswal en bouwweg, aanleg natuurvriendelijke oevers, aanleg extra ooibos bij de Enk.
Zij geven aan dat er geen afstemming is tussen de verschillende overheden en dat de plannen het open karakter van Fortmond aantasten. En dat is juist een belangrijke waarde die behouden moet blijven. De voorgestelde bouwweg voor aan- en afvoer van materialen is een grote inbreuk op Fortmond.
Ook vinden zij dat ze onvoldoende worden geïnformeerd over deze plannen en de samenhang.
In overleg met de bestuurders van de andere overheden organiseert de gemeente een gesprek met een delegatie van de briefschrijvers en PB-Den Nul en de bestuurders van de betrokken overheden. De bewoners kunnen de brief dan toelichten en bespreken. Het college heeft ingestemd met deze aanpak en met de bijbehorende brief aan de inwoners van Fortmond.

8. Vaststellen Voortgangsrapportage RES juli 2023

BESLUIT:

  1. Vaststellen van voorliggende Voortgangsrapportage RES West-Overijssel 2023.
  2. Vrijgave van Voortgangsrapportage om namens de RES West-Overijssel op 1 juli 2023 toe te sturen aan NP RES. 
  3. De raad te informeren via de lijst ingekomen stukken, de voortgangsrapportage via de nieuwsbrief aan de raad bekend te maken en de raad nader te informeren via een nog te plannen woordvoerdersoverleg. 

SAMENVATTING

De productie van duurzame energie met wind en zon in West-Overijssel gaat niet snel genoeg om in 2030 de afgesproken 1,8 TWh te halen. Vooral het aandeel wind blijft ver achter. Olst-Wijhe brengt deze bestuursperiode geen windenergie-ambitie in bij de RES en ligt op koers om met zonne-energie (zowel op dak als op veld) de bijdrage van Olst-Wijhe aan de RES te halen voor 2030, mits de vijf zon-op-veld projecten waar momenteel een gebiedsproces loopt vergund worden. Deze, en vele andere inzichten staan in de Voortgangsrapportage RES juli 2023. 
In de Voortgangsrapportage van RES West Overijssel, waar Olst-Wijhe onderdeel van is, staat de voortgang van het realiseren van de RES-bieding en afspraken die in RES 1.0 vastgelegd zijn. Ook geeft de rapportage zicht op in hoeverre de resultaten van RES zijn verankerd in het omgevingsbeleid en welke instrumenten daarvoor zijn gebruikt. 
 
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat, om goed zicht te houden op het doelbereik, alle RES-regio’s de voortgang systematisch elke twee jaar in beeld brengen en dit vastleggen in een document (RES 2.0, RES 3.0, en verder). De Voortgangsrapportage is de voorloper op het Herijkingsdocument, dat eind 2023 verwacht wordt en waarin staat op welke onderdelen eventuele bijsturing of bijstelling nodig is. Het college heeft besloten deze voortgangsrapportage vast te stellen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
volmacht-machtigingenbesluit-iza  pdf 39,3 KB Download
ab-ggd-ijselland-29 juni  pdf 74,6 KB Download
bestuurlijk-overleg-rsj-28-juni-2023  pdf 53,8 KB Download
eerste-bestuursrapportage-2023  pdf 42,5 KB Download
brief-bewoners-fortmond  pdf 40,2 KB Download
vaststellen-voortgangsrapportage-res  pdf 100,8 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen