B&W besluiten 28-11-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Afwezig

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 21 november 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

- Memo verbreding ut Huus  
- Aanvraagformulier beeldvormend overleg opvang vluchtelingen

3. VNG congres 1 december 2023 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de vergaderstukken van de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten van 1 december 2023 en in te stemmen met de voorgestelde adviezen
  2. De  burgemeester te machtigen om tijdens de vergadering namens Olst-Wijhe deel te nemen aan de stemmingen;
  3. De vergaderstukken op de lijst van ingekomen stukken van de raad van 18 december 2023 te plaatsen

SAMENVATTING

Op 1 december vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaats. Burgemeester Y. van Mastrigt vertegenwoordigt het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe. Het college heeft ingestemd met de annotatie voor de Algemene Ledenvergadering. 

4. Governance overeenkomst inzake regionale samenwerking IZA 

BESLUIT:

  • In te stemmen met de Governance overeenkomst inzake regionale samenwerking IZA;
  • Wethouder Compagner door de burgemeester te laten machtigen de Governance overeenkomst te ondertekenen.

SAMENVATTING

Goede en betaalbare zorg waar iedereen terecht kan vinden we in Nederland belangrijk. Maar het is steeds moeilijker om die zorg te blijven geven. Goede, toegankelijke en betaalbare zorg vraagt dus om actie. Het kabinet, de gemeenten, de zorgaanbieders, de zorgverzekeraars, de medewerkers in de zorg en de patiëntenorganisaties hebben daarom afspraken gemaakt. Die afspraken staan in het Integraal Zorgakkoord (IZA). 

De gemeente Olst-Wijhe zet zich hiervoor in binnen de zorgkantoor-regio Midden IJssel, samen met Salland Zorgverzekeraar/-Zorgkantoor en de gemeenten Deventer, Voorst en Raalte. 
Voor de inzet, samenwerking en activiteiten kunnen de vier gemeenten samen een financiële bijdrage aanvragen uit de IZA-middelen. In de nu vast te stellen “governance overeenkomst” staat omschreven hoe deze samenwerking gaat, welke onderlinge spelregels we afspreken en op welke manier en door wie besluiten genomen worden.

5.  Reactie Plan van Aanpak Noordmanshoek 

BESLUIT:

  1. Te concluderen dat de Stichting Noordmanshoek met het door haar aangeleverde Plan van Aanpak niet voldoet aan de door de gemeenteraad vastgestelde randvoorwaarden.
  2. De Gemeenteraad te informeren over deze conclusie door middel van bijgaande raadsinformatiebrief.
  3. A. De conclusie op het aangeboden Plan van Aanpak te delen met Stichting Noordmanshoek door middel van verzending van de concept beantwoordingsbrief.
    B. In te stemmen met dat wethouder Blind voorafgaand aan de verzending de bestuursleden in een gesprek informeert over de inhoud van de brief.
  4. Nader te onderzoeken welke consequenties deze conclusie heeft en hoe dit af te wikkelen; daarover binnen 3 maanden te rapporteren aan het college. 

SAMENVATTING

Op 6 februari 2023 besloot de gemeenteraad in te stemmen om onder regie van de Stichting Noordmanshoek toe te werken naar een vastgesteld ruimtelijk plan om het landgoed en woningen te realiseren. Ook stemde de gemeenteraad in met de voorgestelde vervolgstappen. Eén van de stappen is dat de stichting een plan van aanpak aanlevert aan het college van B&W waarin zij invulling geeft aan de randvoorwaarden voor de gebiedsontwikkeling Noordmanshoek tot landgoed met woningbouw. Deze randvoorwaarden hebben betrekking op de volgende onderdelen financieel-juridisch, inhoudelijk en draagvlak. 

Uit het plan van aanpak blijkt dat de derde partij (Land van Ons) die de gebiedsontwikkeling zou realiseren en beheren is afgehaakt. Ook blijft een nieuwe partij die het Landgoed als geheel kan realiseren en beheren uit waardoor de financiële en juridische risico’s voor de gemeente verschoven zijn. Het voorstel om als gemeente het woningbouwdeel van het landgoed op haar risico te realiseren doet volgens het college te veel afbreuk aan de uitgangspunten van de landgoedontwikkeling als totaal.

De conclusie van het college is dat met het aangeleverde Plan van Aanpak niet voldaan wordt aan de gestelde randvoorwaarden. Het college betreurt het dat de intensieve samenwerking in de afgelopen jaren met Stichting Noordmanshoek niet geleid heeft tot het gewenst resultaat. 

6.  Beslissing op bezwaar tegen het bezwaar tot het opleggen van een last onder dwangsom aan de inrichting aan de Steunenbergerweg 7 en 7a te Olst 

BESLUIT:

  1. Het advies van de commissie over te nemen en het bezwaar gegrond te verklaren.
  2. Het besluit van 18 april 2023 te herroepen wegens het bestaan van concreet zicht op legalisatie.

SAMENVATTING

Tegen op 18 april 2023, genomen besluit, waarbij aan de inrichting aan de Steunenbergerweg 7 en 7a te Olst, een last onder dwangsom is opgelegd, is namens bezwaarde bezwaar gemaakt.

De Bezwarenadviescommissie algemene zaken heeft op 10 oktober 2023 een hoorzitting gehouden en het advies uitgebracht over de te nemen beslissing op bezwaar. De commissie heeft geadviseerd om het besluit van 18 april 2023 te herroepen wegens het bestaan van concreet zicht op legalisatie. Dat betekent dat het, bij het besluit van 18 april 2023 opgelegde last onder dwangsom wordt ingetrokken.  

7. Beslissing op bezwaar tegen het besluit van 20 april 2023 waarbij het verzoek van de maatschap en haar maten om handhavend op te treden is ingewilligd 

BESLUIT:

  1. Het advies van de commissie over te nemen en de bezwaarschrift ongegrond te verklaren.
  2. Het besluit van 20 april 2023 in stand te laten.

SAMENVATTING

Tegen een besluit, waarbij aan de inrichting aan de Steunenbergerweg 7 en 7a te Olst een last onder dwangsom is opgelegd, is namens reclamanten bezwaar gemaakt. Bij besluit van 20 april 2023 is aan bezwaarden bekend gemaakt dat het verzoek van bezwaarde om handhavend op te treden tegen melkrobots is ingewilligd. Daarbij is tevens aan bezwaarden bekend gemaakt dat er geen aanleiding is om aanvullende maatregelen te treffen in verband met door bezwaarden gestelde geluidsoverlast. Op 10 oktober 2023 heeft de Bezwarenadviescommissie algemene zaken een hoorzitting gehouden en advies uitgebracht over het bezwaarschrift. De commissie heeft geadviseerd om het bezwaarschift ongegrond te verklaren.  Dat betekent dat de inrichting aan de Steunenbergerweg 7 en 7a te Olst geen aanvullende maatregelen dient te treffen in verband met door bezwaarden gestelde geluidsoverlast.

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
VNG congres 1 december 2023  pdf 45,6 KB Download
Governance overeenkomst inzake regionale samenwerking IZA  pdf 34,4 KB Download
Reactie Plan van Aanpak Noordmanshoek  pdf 62,0 KB Download
Beslissing op bezwaar Steunenbergerweg 7 en 7a te Olst  pdf 41,4 KB Download
beslissing bezwaar handhavend op te treden is ingewilligd  pdf 43,7 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen