Herinrichting Kerkplein Olst van start

Weer een stapje verder op het Kerkplein in Olst. Het archeologisch onderzoek is gedaan, de kabels en leidingen zijn verlegd, nu is de herinrichting aan de beurt. Eind november is aannemer Van Lenthe hiermee gestart. Nadat de bestrating eruit is gehaald plaatst Trewatin een grote infiltratievoorziening onder het plein.

Door de aanleg van een robuust, modulaire prefab betonnen Watertable systeem van ca. 125 m3 wordt het regenwater dat op het plein valt niet langer via de riolering afgevoerd, maar wordt het geïnfiltreerd naar de plantstroken en het grondwater. Zo gaan we verdroging tegen. Het water dat niet snel genoeg in de grond wegzakt (bij een extreem harde regenbui) loopt over via de riolering en zo voorkomen we wateroverlast op het plein. Ook de daken van de kerk, Buro Hoogstraat Dagnl en verenigingsgebouw ‘De Bastiaan’ koppelen we af en infiltreren we in het Watertable systeem.   

“We bouwen als het ware een kelder met enorme betonnen legoblokken van 2x2m lxb en 1m hoog op”, aldus Emiel Molenschot van Trewatin. Het gebruikte systeem is geschikt voor zwaar verkeer en kan in een relatief korte tijd aangelegd worden. Waarschijnlijk ligt het er al in twee dagen in! Daarnaast is het goed toegankelijk voor inspectie en reiniging en kan het door de modulaire opbouw in de toekomst eenvoudig uitgebreid, verplaatst of verwijderd worden. Hierbij zijn alle materialen volledig herbruikbaar.

Na het realiseren van het infiltratiesysteem kan de bestrating er weer in. Hiervoor hergebruiken we de aanwezige gebakken klinkers. Niet alleen duurzaam, maar ook passend bij de omgeving. Begin 2024 worden bomen en ander groen aangeplant. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd en duren naar schatting tot voorjaar 2024. Meer informatie: www.olst-wijhe.nl/kerkpleinolst

De herinrichting komt tot stand in samenwerking met een betrokken initiatiefgroep en financiële bijdragen van de provincie en ondernemersvereniging Natuurlijk Olst. Het afkoppelen van het regenwater is mede mogelijk door een subsidie vanuit Rivus, een samenwerkingsverband tussen 8 gemeenten, provincie Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse Delta in het kader van klimaatadaptatie.

Deel dit
Mail
Bellen