Bewustwording én resultaat na Themaweek Veilig IJsselland
Ingeleverde messen, bewustwording over het belang van meldingen doorgeven én tips om digitale criminaliteit te voorkomen. Dit is een greep uit de activiteiten die er waren tijdens de Themaweek Veilig IJsselland van 11 t/m 18 oktober.
Hoe houden wij IJsselland samen veilig? Hoe kun je criminaliteit herkennen en wat kun jij er tegen doen? Een week lang besteedden 11 Overijsselse gemeenten en partners extra aandacht aan het voorkomen en signaleren van ondermijnende criminaliteit. De samenwerkende partners zijn tevreden over de opbrengst van deze tweede themaweek. De acties en controles waren preventief én repressief. Dit is de tweede keer dat de partners een hele week op deze manier samenwerkten.
Onzichtbare criminaliteit
Burgemeester Ron König, regionaal portefeuillehouder ondermijning, blikt tevreden terug op de themaweek. “Een week als deze is belangrijk voor de bewustwording van inwoners en samenwerkingspartners. Ondermijnende criminaliteit is vaak lang onzichtbaar, en kunnen we pas aanpakken op het moment dat het zichtbaar wordt. De ogen en oren van inwoners van onze gemeenten hebben we daar heel hard bij nodig.”
Zicht op problematiek
Medewerkers van verschillende partners bezochten agrariërs en ondernemers in het buitgebied om hen voor te lichten over de gevaren van criminaliteit. Dat leverde waardevolle gesprekken en informatie op. Op een aantal bezochte locaties gaven inwoners aan al eens benaderd te zijn door criminelen, die gebruik wilden maken van ruimtes om drugs te produceren.
Bewustwording ondermijnende criminaliteit
Deze week was er ook aandacht voor ondermijnende criminaliteit om mensen bewust te maken van wat het inhoudt. Zo is er op sociale mediakanalen aandacht besteed aan een veilig buitengebied, de gevaren van ransomware en Meld Misdaad Anoniem. Daarnaast zijn er voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende acties.
- De gemeenten en de politie plaatsten de afgelopen twee weken een lokbusje met benodigdheden voor drugsproductie geplaatst op vier plekken in het buitengebied om het bewustzijn, maar vooral de meldingsbereidheid vergroten. Meldingen zijn namelijk noodzakelijk in de aanpak van ondermijning. Zeker in de buitengebieden zijn extra ogen en oren essentieel. Deze gebieden zijn vaak kwetsbaar en interessant voor criminelen. Ze kunnen hier veelal ongezien hun gang gaan.
- In de gemeente Staphorst stond een escaperoom/geldwagen voor het gemeentehuis, die deelnemers wees op het gevaar van ondermijning
- In Zwolle volgden mensen een webinar en voorlichtingsbijeenkomsten over verschillende thema’s waaronder digitale fraude. De doelgroep bestond uit ouderen.
- Medewerkers van de gemeente Olst/Wijhe volgden een workshop waarin ze bewust werden gemaakt van de signalen die duiden op drugsafval en de bijbehorende gevaren.
- In de media is ook aandacht besteed aan diverse onderwerpen. Zo trapten burgemeesters König (Deventer) en Vroomen (Ommen) en politieteamchef Eren Balanan de week af met een interview in de Stentor. Burgemeester Bats vertelde in een interview over digitale veiligheid. Dat werd gevolgd door een speciale actie vanuit de Veiligheidsregio IJsselland: Veilig in Overijssel speciaal gericht tegen Cybercrime. Dat onderwerp stond ook centraal in een aflevering van RTV Oost.
Drop je knife Zwolle, Deventer, Olst/Wijhe en Raalte
De nieuwe campagne ‘Drop je knife en doe wat met je life’ is gestart om messenbezit onder jongeren tegen te gaan. De campagne ontmoedigt wapenbezit door jongeren op te roepen hun messen in te leveren. Jongeren kunnen wapens anoniem en straffeloos inleveren op de politiebureaus in Deventer, Raalte en Zwolle. Op vrijdag 15 oktober waren er tientallen messen ingeleverd. Ook op zaterdag 16 oktober is het nog mogelijk om steekwapens in te leveren.
Partners
De elf IJssellandse gemeenten werkten in de themaweek samen met Provincie Overijssel, Politie, Belastingdienst, Omgevingsdienst IJsselland, Douane, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), Openbaar Ministerie, Functioneel Parket, Veiligheidsregio IJsselland, Landgoedeigenaren, Staatsbosbeheer, Visserij Oost Nederland, Stichting IJssellandschap, Stichting Geldersch Landschap, PVO/CCV, KMAR en anderen.