Aangepast buurtschappenbeleid gemeente Olst-Wijhe biedt meer mogelijkheden

Herxen en Elshof hebben al 10 jaar een buurtschappenbeleid. Dit houdt in dat je daar na een bestemmingsplanwijziging een woning voor een starter kunt realiseren die binding heeft met de buurtschap. Plaatselijk Belang Herxen heeft de gemeente gevraagd de doelgroep uit te breiden, zodat ook andere personen met een bijzondere binding met de buurtschap in aanmerking komen (bijvoorbeeld senioren en doorstarters). De gemeente heeft op verzoek het beleid bekeken en aangepast.

“Het buurtschappenbeleid is goed voor de leefbaarheid op de Elshof. De mogelijkheden zijn verruimd, ik verwacht een positieve respons vanuit de buurtschap.”, aldus André Nijboer (voorzitter Plaatselijke Belang Elshof). “Nu kunnen we door, wij verwachten dat dit beleid goed is voor de doorstroming. Starters maken zo meer kans op een betaalbare woning. Een mooie bijkomstigheid is dat de verduurzaming van de woningen in Herxen zo ook een duwtje krijgt.”, vult Hans van Zwolle (voorzitter Plaatselijk Belang Herxen) aan.

De volgende doelgroepen komen nu in aanmerking voor het buurtschappenbeleid:

  • Starters (personen die woonachtig zijn in de buurtschap en die voor het eerst een eigen huis willen bouwen;
  • Doorstarters (personen die al een woning heeft, maar door omstandigheden opnieuw woningzoekend zijn en in de buurtschap wil blijven wonen);
  • Senioren (personen van 60 jaar en ouder die woonachtig zijn in de buurtschap.

Daarnaast zijn ook de voorwaarden wat versoepeld. Zo is de voorwaarde eruit gehaald dat er maximaal 1 woning per jaar per buurtschap voor alle woningbouwontwikkelingen in de buurtschap kan worden toegestaan.

Dit jaar staat het actueel maken van onze Woonvisie op de planning, daarvoor gaan we graag in gesprek met inwoners van diverse kernen en buurtschappen over de mogelijkheden voor en behoefte aan woningbouw.

Deel dit
Mail
Bellen