Gratis training Grip op verwardheid in Olst-Wijhe en Raalte

In het najaar gaat de training ‘Grip op Verwardheid’ weer van start. Een praktische training die handvatten geeft voor de omgang met mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Voor Diny is de omgang met mensen met een psychische kwetsbaarheid niet nieuw. Ze is betrokken bij de GGZ, lid van de WMO-raad, aanjager van het Zelfregiecentrum en betrokken bij de centrale cliëntenraad. Ook volgde ze diverse cursussen. “Wat me aan de training ‘Grip op Verwardheid opviel, was de duidelijke uitleg. Complexe onderwerpen werden op een heel eenvoudige manier onder de aandacht gebracht.”

Aandacht voor elkaar

Een psychische kwetsbaarheid is vaak niet direct zichtbaar. “Maar je herkent het wel aan het gedrag van mensen. Het is dus zaak om aandacht te hebben voor een ander. Stel je voor: iemand is om bepaalde redenen in z’n schulp gekropen en zijn begeleider of iemand anders uit zijn naaste omgeving heeft gezegd: ga jij er vandaag eens op uit. Ga het dorp in om een boodschap te doen. Ik kan me voorstellen dat zo iemand verlegen om zich heen kijken de winkel in loopt. Hoe mooi is het dan de persoon in de winkel dit herkent, aandacht heeft voor deze persoon en de tijd neemt om hem te helpen.”

Iedereen kan deelnemen

De training draait om het herkennen van een psychische aandoening en hoe je hiermee om moet gaan, zodat situaties niet escaleren. Iedereen die in de gemeente Raalte of Olst-Wijhe woont kan de training volgen. Professionals (bijvoorbeeld medewerkers van woningbouwcorporaties, zorginstellingen en politie), maar ook inwoners die interesse hebben in het onderwerp. “We krijgen namelijk allemaal wel eens te maken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hoe mooi is het dan als je zo iemand kunt helpen door hem op een passende manier te benaderen?”

Mooi aan de training vond Diny dat er sprake was van een heel gemêleerd gezelschap. “Iedereen had zijn eigen reden om deel te nemen. Wat we hebben geleerd, was voor mij niet helemaal nieuw. Maar het heeft me wel een stuk zelfverzekerder gemaakt. Dingen die ik op gevoel deed, zijn nu ook echt onderbouwd.”

Meer weten?

In september start de volgende training. Deze is kosteloos te volgen door inwoners/vrijwilligers. Beroepskrachten betalen een zeer gereduceerd tarief van € 50,-- voor de gehele training of € 25,-- per onderdeel. Meer weten over de training? Ga dan naar www.gripopverwardheid.nl.

Deel dit
Mail
Bellen