Kadernota gemeente Olst-Wijhe ingewikkelde puzzel

De Kadernota van de gemeente Olst-Wijhe geeft inzicht in het financiële huishoudboekje voor de komende vier jaar. De omvang van dit huishoudboekje wordt voor een groot deel bepaald door de uitkering uit het gemeentefonds. Helaas blijkt dat gemeenten minder geld van het Rijk krijgen dan was verwacht. Daarnaast hebben gemeenten, en ook Olst-Wijhe, te maken met tekorten als gevolg van de kosten voor de jeugdzorg. Tel daar nog de verplichte wettelijke taken bij op, zoals de invoering van de Omgevingswet en ook de energietransitie, dan levert dit voor Olst-Wijhe een ingewikkelde financiële puzzel op.

Ingewikkelde puzzel

“Ja, het heeft ons als college wel de nodige hoofdbrekens gekost”, aldus portefeuillehouder financiën Anton Bosch. “Er is een aantal onderdelen waar we invloed op kunnen uitoefenen om de puzzel op te lossen.  Besparen op bestaand beleid, minder geld uittrekken voor gewenst nieuw beleid en we kunnen ook draaien aan de knoppen van de onroerendezaakbelasting (OZB) en de toeristenbelasting. Zoals vele andere wethouders financiën vind ik het moeilijk te verteren dat wij door toedoen van het Rijk met deze situatie moeten dealen.” Bosch doelt hierbij op het feit dat gemeenten niet voldoende gecompenseerd zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg en andere gedecentraliseerde wettelijke taken.

“Zoals ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangegeven voelen wij ons als gemeenten zo langzamerhand meer een uitvoeringsorganisatie van het Rijk dan een partner.”

Integrale afweging

De Kadernota is bedoeld om een integrale afweging te maken van de beleidsambities uit het raadsakkoord op hoofdlijnen 2018-2022. Het college heeft het raadsakkoord vertaald in een uitvoeringsprogramma en afgewogen tegen de beschikbare financiële middelen in deze periode. Ook de externe autonome ontwikkelingen en ontwikkelingen in bestaand beleid worden geschetst. De kadernota bevat de kaders voor de begroting 2020 en de meerjarenbegroting 2021-2023.

Gevolgen

Ondanks de budgettaire krapte maakt het college, door goed te kijken wat anders of minder kan, toch ook investeringen mogelijk. Zo stelt het college de raad voor om onder andere voor onderwijshuisvesting meerjarig geld vrij te maken of te reserveren. En ook om te investeren in beheer openbare ruimte, vitaal platteland en in 2020 door te gaan met het project voor participatie van ouderen Dag!enDoen!

De financiële omstandigheden bemoeilijken echter wel het uitvoeren van het raadsakkoord zoals de raad dat in 2018 heeft opgesteld. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor de gemeentelijke belastingen.

In de Kadernota wordt voorgesteld om de toeristenbelasting vanaf 2021 te verdubbelen. De OZB wordt naast de trendmatige verhoging van 1,5% in 2020 ook extra verhoogd met 2% oplopend tot 5% in 2022. Hierover besluit de raad definitief in november en december van elk jaar.

Over de Kadernota 2020-2023 en de uitgangspunten van de begroting spreekt de raad tijdens zijn vergadering van 8 juli aanstaande.

Deel dit
Mail
Bellen