Les in veilig omgaan met opvallende landbouwvoertuigen

Leerlingen van groep zeven en acht van basisscholen Ter Stege School uit Olst en De A Bosschool in Wesepe gingen vrijdag 8 februari met het project 'Veilig Omgaan Met Opvallende Landbouwvoertuigen' (kortweg VOMOL) aan de slag.

Loon- en Grondverzetbedrijf Markvoort uit Schalkhaar, Loon en Grondverzetbedrijf Jansen Heeten, Flierman Averloo en Mark Grootentraast lieten de kinderen aan den lijve ondervinden dat grote landbouwvoertuigen in het verkeer ook gevaarlijk kunnen zijn. “Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren nog vaak ongelukken met landbouwverkeer”, vertelt Jan van Lanen, docent communicatie van het Zone College. Hij gaf deze dag in Olst les aan de leerlingen van de basisscholen.

Doel van de project dag was met name om de kinderen te laten ervaren hoe veilig het is als ze verschillende soorten landbouwvoertuigen op de openbare weg tegen komen.

De dode hoek en het uitzwenken van trekker en ploeg zorgde voor veel verbazing, afgezien van het feit dat velen de voertuigen ook als 'eng' ervoeren. Het beste en eigenlijk meest simpele advies dat deze ochtend dan ook gegeven werd: houd afstand van landbouwvoertuigen! Naast de trekker met ploeg konden de kinderen ook ervaren om in een zelfrijdende bemester te zitten en te ervaren dat je niets hoort als je in de cabine zit.

De kinderen ging met de fiets om een trekker met een schudder fietsen en opmeten hoe lang nu z’on combinatie is.

Als 4e voertuig konden ze zelf de dode hoek opzoeken in de trekker met kipper. Gerrit Flierman liet de leerlingen zien waar ze zichtbaar zijn en waar niet. Het motto was dan ook ‘zie je mij dan zie ik jou’. “De wegen zijn al die jaren onveranderd gebleven, in het buitengebied vaak smal, terwijl de landbouwvoertuigen steeds groter zijn geworden”, aldus Van Lanen. “En je voelt het al op je klompen aan, dat geeft gevaarlijke situaties.

Door de kinderen vanaf een jaar of tien nu al te informeren over de gevaren, komt dat ten goede als ze straks op de fiets naar de middelbare school gaan.”

Deel dit
Mail
Bellen