Hebben we binnenkort drie nieuwe ondernemingen in Olst-Wijhe?

In juli 2017 opende de Ondernemerswerkplaats Olst-Wijhe haar deuren. Sindsdien biedt de werkplaats begeleiding aan ondernemers in de breedste zin van het woord. Er zijn drie pre-starters die bijna klaar zijn. Burgemeester Ton Strien bracht op 8 februari een bezoek aan de werkplaats om de verhalen van alle deelnemers te horen.

Ineke Westerink is kwartiermaker van de Ondernemerswerkplaats. Zij vertelt over het ontstaan en de werkwijze. “De ondernemerswerkplaats is een mooie samenwerking tussen het Ondernemershuis Deventer, de gemeente Olst-Wijhe en het Gemeentelijk Regionaal Ondernemers Steunpunt (GROS) .  GROS is een afdeling van de gemeente Deventer die ook werkt voor ondernemers uit Olst-Wijhe.”
 
Alle ondernemers zijn welkom  bij de Ondernemerswerkplaats. Dit kunnen ondernemers zijn die het even moeilijk hebben, hun bedrijf willen beëindigen of gevestigde ondernemers die vragen hebben, maar vooral ook startende ondernemers. In de Ondernemerswerkplaats worden deze starters vervolgens begeleid en geholpen met het schrijven van het ondernemersplan. De bedoeling is dat er steeds meer wordt samengewerkt met lokale ondernemers die de nieuwe ondernemers kunnen helpen. Zo wordt het ondernemersklimaat verbeterd, maar ook de onderlinge samenwerking en verbinding.

Regisseur van hun eigen plan

Er zijn nu drie pre-starters die aan de vooravond staan van de realisatie van hun bedrijf. Ineke: “Deze mensen zijn aangemeld door de gemeente. We zijn eerst met elkaar in gesprek gegaan over de wensen. Vervolgens bekijkt de Ondernemerswerkplaats of het plan haalbaar en realistisch is. Wie is de persoon en wat is het bedrijfsidee? Meestal moet er nog behoorlijk worden geschaafd, soms moet een plan wel vier keer over de kop, maar uiteindelijk ligt er een prachtplan.” Elke donderdagochtend komen de aankomende ondernemers bij elkaar. “Dan bespreken we met elkaar wat de stand van zaken is en wat er nog nodig is. Tenslotte zijn zij de regisseur van hun eigen plan.” Bandaris Abdulmoula en Qamar Dagestani beginnen een naaiatelier voor kleding die zij in opdracht maken, maar ook zelf ontwerpen. Bennie van de Kraats wil een drukkerij starten voor onder andere geboortekaartjes, visitekaartjes en relatiegeschenken. De familie Ullah wil een winkel beginnen in Pakistaanse kruiden, groente en fruit. We vragen hen om wat meer te vertellen over deze bijzondere onderneming.

Pakistaanse producten

Ikram Ullah en Shaista Dilshad komen uit Pakistan. Het bleek heel moeilijk om hier een baan te vinden zonder Nederlandse diploma’s. Shaista: “We hebben vier kinderen en geen tijd om een opleiding van 3 tot 4 jaar te volgen. We hebben daarom gezocht naar een andere oplossing. Via de gemeente kwamen we bij Ineke terecht. We willen Pakistaanse producten verkopen. Nu zijn we aangewezen op het westen van het land om inkopen te doen. Er is een grote Pakistaanse gemeenschap die tegen hetzelfde probleem aanloopt als wij. We hebben daar veel contacten en weten daarom dat er veel vaste klanten zullen zijn. We gaan ook Turkse en Arabische producten verkopen. Veel winkels bezorgen de producten niet thuis, dat gaan wij dus wel doen. In het weekend en in een beperkte regio. We zijn inmiddels al bijna een jaar bezig. Het is best moeilijk, omdat er in Nederland veel regels zijn. De gemeente en Ineke helpen ons goed. Daar zijn we heel blij mee. Ook mijn taalcoach helpt ons. Om kennis op te doen, hebben we stage gelopen bij een Pakistaanse winkel in Amersfoort. Om daadwerkelijk te kunnen starten, moeten we alleen nog een lening krijgen. We hebben er vertrouwen in dat het goed komt en we snel onze droom kunnen waarmaken.”

Voor alle ondernemers

De Ondernemerswerkplaats is er niet alleen voor (pre)starters . Ook ondernemers die al een eigen bedrijf hebben zijn van harte welkom als zij vragen hebben. Iedere ondernemer die hulp nodig heeft kan bij de werkplaats terecht. Elke donderdagochtend is Ineke aanwezig op de eerste verdieping van het Holstohus in Olst.

Deel dit
Mail
Bellen