Hoogwateroefening langs de IJssel(dijk)

Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 september vindt de grootschalige crisisoefening ‘Deining & Doorbraak’ plaats langs de grote rivieren in Nederland. Om goed voorbereid te zijn op een situatie van extreem hoogwater in de rivieren, oefenen vijf waterschappen langs de Rijntakken samen met hun crisispartners. Dat is voor het eerst in deze omvang en markeert een periode van toenemende samenwerking sinds het hoge water van 1995.

In het gebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta vindt de oefening plaats langs de IJssel vanaf Deventer tot en met de IJsseldijken om het Kampereiland, stroomafwaarts van Kampen. De dijk tussen Zwolle en Olst valt dus ook binnen de oefening.

De Veiligheidsregio IJsselland is nauw betrokken bij de voorbereidingen en oefent mee in de coördinatie van de crisisbeheersing.

Ook ’s avonds en ‘s nachts

Op dinsdag 26 en woensdag 27september wordt zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts geoefend. Vrijwillige dijkwachters oefenen dan dijkinspecties op het genoemde traject. Naast vrijwilligers van het waterschap worden manschappen van defensie ingezet om ondersteuning te bieden. Zij worden vervoerd in legervoertuigen.

Daarnaast wordt materieel van zowel het waterschap als van defensie ingezet om te oefenen met het opsporen van zwakke plekken in de dijken en het snel herstellen hiervan bij dreigend hoogwater op de IJssel. Dit betekent dat op een aantal plekken langs de dijk zandzakken worden gelegd of een sloot wordt afgedamd. Het waterschap neemt vooraf contact op met de betreffende grondeigenaren.

Project Dijkversterking IJsseldijk Zwolle-Olst

De oefening Deining en Doorbraak is één van de manieren waarop het waterschap zich voorbereid op hoogwater op de IJssel. Ook na deze oefening blijven we werken aan uw waterveiligheid, onder andere via dijkversterkingsprojecten. Zo onderzoekt het waterschap de komende jaren welke versterkingsmaatregelen nodig zijn om de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst ook in de toekomst aan de veiligheidseisen te laten voldoen. Dit project met de naam Dijkversterking IJsseldijk Zwolle-Olst bevindt zich momenteel in de zogeheten verkenningsfase.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de oefening, dan kunt u bellen met Waterschap Drents Overijsselse Delta, 088-233 1200. Meer informatie vindt u ook op www.wdodelta.nl.

Op Twitter volgt u het laatste nieuws via #deiningendoorbraak.

Reageren

Om reacties te kunnen plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Deel dit
Mail
Bellen