Paspoort of identiteitskaart aanvragen? Wat moet u weten.

Koffers gepakt? En al helemaal klaar voor de vakantie? Vergeet uw paspoort of identiteitskaart niet!

De aanvraag van een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart duurt niet lang en na vijf werkdagen kunt u uw nieuwe reisdocument ophalen. Aan het begin van de schoolvakanties en bouwvak is het vaak drukker bij onze balies. Kom dus ruim voor uw vakantie naar de balie in het gemeentehuis of in het Holstohus om een nieuw reisdocument aan te vragen. Vraagt u uw reisdocument aan bij de balie in het Holstohus? Dan ligt na vijf werkdagen alleen daar uw nieuwe document klaar. Vraagt u uw nieuwe reisdocument aan in het gemeentehuis? Dan kunt u alleen in het gemeentehuis uw nieuwe document ophalen.

Wat moet u meenemen?

Neem voor het aanvragen van een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart mee:

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook een verlopen reisdocumenten moet u meenemen.
  • 1 recente kleurenpasfoto.
  • Voldoende geld. U kunt contant of met uw pinpas betalen.
  • Schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat.
  • In het geval van vermissing (huidige) reisdocument: een melding van vermissing van uw oude reisdocument. (Dit kunt u aan de balie regelen.)

Vraagt u een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart aan voor kinderen onder de 18 jaar? Neem dan ook mee:

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders en/of voogden. U moet allebei het toestemmingsformulier ondertekenen, maar u hoeft niet allebei aanwezig te zijn bij het aanvragen en ophalen van een nieuw reisdocument.
  • Een kopie van de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden.

Alle aanvragers moeten bij het aanvragen en ophalen van een nieuw reisdocument persoonlijk aanwezig zijn. U kunt namelijk geen reisdocument voor iemand anders aanvragen. Ga naar ons Digitaal Loket voor alle informatie en het toestemmingsformulier. Betaal uw nieuwe reisdocument bij de aanvraag.

Geldigheid

Voor sommige landen gelden aanvullende regels voor de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart. Soms moet een reisdocument na (gepland) vertrek uit het land nog een paar maanden geldig zijn. Deze regels verschillen per land. Wilt u weten hoe het voor uw vakantieland geldt? Neem contact op met de ambassade van uw vakantieland.

Vragen

Hebt u vragen over het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart? Kijk dan in ons Digitaal Loket of neem contact op met een medewerker van het klantcontactcentrum via 14 0570.

Deel dit
Mail
Bellen