IJsseldijkverbetering biedt kansen!
Om Salland nog beter te beschermen tegen toekomstige wisselende waterstanden gaat waterschap Drents Overijsselse Delta aan de slag met het versterken van de dijk langs de oostoever van de IJssel. Het gaat om 29 kilometer dijk van de Spooldersluis in Zwolle tot de Haereweg in Olst. Naast dijkversterking moet op sommige plekken de dijk misschien ook worden verhoogd. De dijkversterking maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma waarin Rijkswaterstaat, waterschap Drents Overijsselse Delta, provincie Overijssel, de gemeenten Zwolle en Olst-Wijhe, Staatsbosbeheer, maar ook met de bewoners, belangengroepen en bedrijven samen optrekken.
Drie fasen
Het project is opgeknipt in drie fasen. Begin dit jaar start de verkenningsfase, waarin allereerst alle mogelijke oplossingsrichtingen en ideeën worden geïnventariseerd. Vervolgens wordt per traject onderzocht wat de effecten en kosten zijn van de meest kansrijke oplossingsrichtingen en hoe deze het beste passen in de omgeving.
Voor de eerste fase heeft de bestuurlijke begeleidingsgroep met gedeputeerde Bert Boerman (provincie Overijssel), burgmeester Ton Strien (gemeente Olst-Wijhe), wethouder Ed Anker (gemeente Zwolle), Jos van Hees (directeur netwerkontwikkeling RWS-Oost Nederland), Herman Brink (provinciehoofd Staatbosbeheer Overijssel) en Hans de Jong (dagelijks bestuurslid WDODelta) vrijdag 24 maart 2017 afspraken gemaakt over het proces, de planning, de onderlinge samenwerking, de verbinding tussen de partners en over meekoppelkansen met dit project.
Meekoppelkansen zijn werkzaamheden, die in de periode dat het dijkverbeteringstraject loopt worden gecombineerd met de dijkversterking en een meerwaarde voor de omgeving hebben. Verschillende partijen hebben al tal van mogelijke kansen voor het gebied ingebracht.
Hans de Jong, dagelijks bestuurslid WDODelta daarover: “Om een zogenoemde meekoppelkans echt mee te moeten nemen in het werk, is er altijd een initiatiefnemer nodig om minimaal de kosten en risico’s mee te delen. Ik denk dat die meekoppelkansen in de komende jaren vast en zeker in het dijkverbeteringssproces een plaats vinden.”
Gedeputeerde Bert Boerman: “Om goed in te kunnen spelen op veranderingen in het klimaat is samenwerking tussen verschillende overheden, bedrijven en inwoners noodzakelijk. De dijkversterking tussen Zwolle en Olst-Wijhe is hier een mooi voorbeeld van. Dit is ook een kans om werk met werk te maken. Bijvoorbeeld door het onderhoud aan de provinciale weg op de dijk af te stemmen op de dijkverbetering. Daarmee beperken we de overlast voor de omgeving en het scheelt in de kosten. Een win-win situatie voor alle betrokken partijen.”
Samenwerken aan de IJsseldijk
WDODelta, doet dit niet alleen met andere overheden, maar werkt ook nauw samen met de belangrijkste doelgroep, de inwoners, op of bij de dijk. Daarvoor is ook een speciale groep samengesteld, de zogenoemde Dijkdenkers: vertegenwoordigers van overheden, bewoners, belangengroepen en bedrijven in de omgeving. WDODelta hoopt inspiratie op te halen in deze samenwerking met de Dijkdenkers om een veilige en mooi ingepaste dijk te realiseren. Ondernemers en buren van de dijk, (recreatief) gebruikers van de dijk, natuur- en (cultuur)historische organisaties, verenigingen; iedereen kan meedenken over het plan voor een veilige dijk.
Burgemeester Ton Strien: “Het is van groot belang om omwonenden, eigenaren en andere geïnteresseerde inwoners uit Olst-Wijhe vanaf het eerste begin volop mee te nemen in het project. We gaan natuurlijk voor een veilige dijk, maar door daaraan verbeterkansen voor bijvoorbeeld recreatie te koppelen, kunnen we nog meer genieten van die prachtige rivier die door onze gemeente stroomt.”