Olst-Wijhe ambitieus aan het werk in 2018
De gemeente Olst-Wijhe staat er financieel gezond voor. Dat uit zich in een begroting 2018 en een meerjarenraming 2019-2021 die, met uitzondering van 2019, structureel in evenwicht zijn. Het positieve exploitatieresultaat in 2018 bedraagt circa € 9.000 en loopt in 2021 op naar ruim € 40.000. De basis voor deze begroting zijn de kaders die de raad in juli heeft vastgesteld (Kadernota 2018-2021).
De gemeente heeft haar zaken goed op orde. Daarom is er ruimte om te investeren. Het college stelt de raad voor om te investeren in:
- het taalpunt Olst-Wijhe om zo de laaggeletterdheid in onze gemeente tegen te gaan en mensen digitaal vaardiger te maken;
- de uitvoering van het programma Samen duurzaam waaronder de routekaart energieneutrale kernen en het opstellen van een Energievisie, samen met inwoners, die ingaat op hoe en waar windmolens en zonnevelden kunnen worden gerealiseerd;
- het op een duurzame en kostenbesparende wijze vervangen van verouderde armaturen van de openbare verlichting;
- het verbeteren van de verkeersveiligheid in Olst door het aanpassen van de infrastructuur;
- het onderzoeken van de mogelijkheden voor toekomstbestendige huisvesting van de 13 basisscholen in Olst-Wijhe;
- initiatief en innovatie in de vrijetijdseconomie om de bestedingen in de winkels en horeca te vergroten;
- het ontzorgen en ondersteunen van evenementenorganisaties door de leges voor vergunningen en ontheffingen voor evenementen af te schaffen en gratis afvalcontainers ter beschikking te stellen;
- uitbreiding van de activiteiten van de ambulante jongerenwerker;
- de aanleg van bermverharding op diverse plekken in het buitengebied.
2018 staat ook in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de verkiezingen op 21 maart wordt er een nieuwe raad gekozen en daarna een college gevormd die het stokje overnemen.
De afgelopen jaren heeft de gemeente hard gewerkt om de lastendruk voor haar inwoners te beheersen. Dat is gelukt; de hondenbelasting is afgeschaft en de rioolheffing is verlaagd. De verhoging van de onroerendezaakbelasting blijft in 2018 beperkt tot 0,5%.
Wethouder Bosch van Financiën: “Als gemeente willen we steeds meer een partner van de samenleving zijn. We staan open voor initiatieven van inwoners en kunnen hen hier vaak mee helpen, met een financiële bijdrage of door kennis en ervaring te delen. Voor ondernemers zijn wij vaak een verbindende schakel. Onze bedrijvencontactfunctionaris kan hen doorverwijzen naar partijen die hen verder kunnen helpen, bijvoorbeeld met innovaties en subsidies. Zo werken we met elkaar aan een nòg beter Olst-Wijhe.”
De gemeenteraad neemt op maandag 6 november een besluit over de ontwerpbegroting 2018 en de meerjarenraming 2019-2021.