Grote betrokkenheid inwoners bij Structuurvisie
35 zienswijzen
Op het concept van de Structuurvisie Olst-Wijhe ‘Ruimte voor initiatief en innovatie’ zijn in totaal 35 zienswijzen ingediend. Het college van B&W heeft de zienswijzen beoordeeld en op basis daarvan een aantal wijzigingen in de visie doorgevoerd. Over het algemeen herkennen veel mensen zich in de identiteit, ontwikkelingen en de uitdagingen waar onze gemeente voor staat. Olst-Wijhe blijkt nog steeds in het algemeen een fijne gemeente te zijn om in te wonen en te verblijven. Iedereen wil dit graag behouden. De belangrijkste aanvulling in de visie is het onderdeel volksgezondheid. Met betrekking tot de verkeerssituatie en leefbaarheid in Olst houdt het college vast aan de uitkomst van de studie dat een noordelijke ontsluitingsweg de beste oplossing is.
Belangrijk kader
De nieuwe structuurvisie is belangrijk omdat het in hoofdlijnen de gewenste ruimtelijke ontwikkeling beschrijft voor de gemeente voor de komende jaren. Hierin gaat het over zaken als gebouwen, wegen, landschap, groen, water, enzovoort. Alle plannen voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden straks aan deze visie getoetst. De visie, zoals die er nu ligt, is het afgelopen jaar gemaakt met veel input van inwoners en organisaties. Verantwoordelijk wethouder Herman Engberink vindt de structuurvisie zowel qua proces als qua inhoud een mooi voorbeeld van de samenwerking in Olst-Wijhe. “Als college waarderen we de grote betrokkenheid van organisaties en inwoners. De titel van de structuurvisie is daarom ook ‘Ruimte voor initiatief en innovatie’. Deze structuurvisie haakt in op de participatiesamenleving en biedt ruimte aan initiatieven en innovatieve ideeën. De gemeente heeft daarbij vooral een faciliterende rol om initiatieven die passen binnen de context van deze visie verder te brengen.”
Volksgezondheid
Toegevoegd aan de structuurvisie is nu de aandacht voor volksgezondheid. Zo wordt volksgezondheid een integraal onderdeel van het ruimtelijke beleid. Herman Engberink hierover: “Ik heb hierover onder andere recent een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de GGD IJsselland. Dit heeft ertoe geleid dat we in de visie hebben opgenomen dat in de toekomst bij de toedeling van functies nadrukkelijk rekening wordt gehouden met het beschermen van de volksgezondheid. In de praktijk geven we daar nu ook al invulling aan. Maar samen met de GGD zullen wij de komende periode kijken hoe we het thema Volksgezondheid verder kunnen integreren in de uitvoering van ons ruimtelijk beleid.”
Verkeerssituatie Olst
Een onderdeel uit de structuurvisie dat erg in de belangstelling staat is de verkeerssituatie en leefbaarheid in Olst. Dat blijkt ook uit het aantal zienswijzen dat hierop betrekking heeft. Er is sprake van een te hoge verkeersintensiteit op vooral de Jan Hooglandstraat en de Kornet van Limburg Stirumstraat en er is in Olst slechts één spoorwegovergang. Dit leidt tot verkeersonveilige situaties. Door adviesbureau Goudappel Coffeng is een verkeersstudie uitgevoerd. Op basis van deze studie komt het college tot de conclusie dat een noordelijke ontsluitingsweg, inclusief een tunnel onder het spoor en met een aansluiting op de Meente, meer effect sorteert dan een zuidelijke randweg. Door een noordelijke ontsluitingsweg zal de verkeersdruk in het dorp Olst aanzienlijk afnemen en de leefbaarheid en veiligheid verbeteren. Voor de exacte ligging, verschijningsvorm en financiële implicaties zal nog nader onderzoek gedaan moeten worden. “Omdat hierbij veel en verschillende belangen in het spel zijn zullen wij daar uiterst zorgvuldig mee omgaan”, aldus wethouder Engberink namens het college.
Vaststelling en uitvoering
De gemeenteraad behandelt de structuurvisie in haar vergadering van 23 januari. Na vaststelling door de raad wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld met de financiële vertaling daarvan. De structuurvisie is geen star document maar zal zich door de samenwerking met, en inbreng van de samenleving, door de jaren heen verder ontwikkelen in de vorm van uitvoeringsprogramma’s.
Meer informatie
De structuurvisie, zienswijzennota en raadsvoorstel zijn te downloaden op de pagina Structuurvisie.