Wat doet u bij zwaailicht en sirene?

U kent het vast: er nadert een politiewagen, brandweerauto of ambulance met zwaailicht en sirene. Uw gevoel zegt dat u zo snel mogelijk aan de kant moet om het voertuig vrij baan te geven. Maar is dat wel de beste oplossing? En mag u daarbij de verkeersregels overtreden? Om met de laatste vraag te beginnen: nee, dat mag niet. Het belangrijkste advies is dan ook: blijf kalm en kijk rustig uit naar een mogelijkheid om ruimte te maken. U kunt ervan uitgaan dat het voorrangsvoertuig zijn eigen weg vindt.

Handige tips en adviezen in deze situaties vindt u op de website zwaailicht en sirene. Op deze website kunt u ook een folder downloaden en filmpjes bekijken, waarin vergelijkbare verkeerssituaties worden behandeld.

Weten wat u moet doen

De campagnewebsite zwaailicht en sirene is ontwikkeld door het ROV Oost-Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) samen met regionale veiligheidspartners. Bestuurders van voorrangsvoertuigen zien vaak onverwacht en ongewenst gedrag van weggebruikers om hen te laten passeren. Daardoor ontstaan er risico’s en gebeurt er sneller een ongeluk. Uit onderzoek onder tweeduizend weggebruikers is gebleken dat zij ook niet weten hoe ze het beste kunnen reageren. Negentig procent gaf aan behoefte te hebben aan meer informatie. De campagne ‘Wat doet u bij zwaailicht en sirene?’ is daarop het antwoord

Deel dit
Mail
Bellen