Doe mee en bedenk hoe Olst-Wijhe er in 2030 uit kan zien
De gemeente Olst-Wijhe maakt een nieuwe Structuurvisie. Deze visie beschrijft op hoofdlijnen de gewenste ruimtelijke ontwikkeling voor onze gemeente voor de komende jaren. Het gaat dan over wonen: Hoeveel woningen zijn er in de toekomst nodig en voor welke doelgroep? En over werken: Hoe gaan we om met onze bedrijventerreinen? Maar het gaat ook over landbouw en de nieuwe ontwikkelingen daarbinnen, het landschap, de natuur, recreatie en onder andere klimaatopgaven. Alle plannen voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden straks aan deze visie getoetst.
Samen met inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties
De gemeente heeft haar inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties uitgenodigd om hier een bijdrage aan te leveren. Zij weten immers wat er speelt en ook in de nabije toekomst gaat spelen. Hiervoor zijn een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Op 14, 16 en 21 juni stonden respectievelijk het platteland, de dorpen Wijhe en Olst en de landgoederen en IJsselvallei, centraal. Wethouder Herman Engberink, verantwoordelijk voor het opstellen van de Structuurvisie, is enthousiast over de inbreng van de deelnemers. “Er wordt gediscussieerd, tegenstellingen komen op tafel, deelnemers vullen elkaar aan en worden enthousiast over nieuwe ideeën die naar voren komen. We kiezen bewust voor een gebiedsgerichte aanpak waardoor de samenhang tussen de verschillende opgaven zichtbaar wordt. Uiteindelijk gaat iedereen rijker naar huis, na zo’n avond”.
Niet alleen de verantwoordelijk wethouder maar ook zijn collega-wethouders en de burgemeester hebben om de beurt een bijeenkomst bezocht. Het gemeentebestuur is niet alleen nieuwsgierig naar de inbreng van derden maar onderstreept ook het belang daarvan. Daarnaast hebben ook verschillende raadsleden, als inwoner deelgenomen aan de bijeenkomsten.
Korte impressie van de inbreng
Op de avond over het platteland werden de weidsheid en de diversiteit aan landschappen (weidevelden, bos, uiterwaarden) als kwaliteit benoemd. Eén van de opgaven is de recreatieve fietser en het landbouwverkeer die op de plattelandswegen elkaar soms in de weg zitten.
De dorpen Olst en Wijhe worden gekenmerkt als forensendorpen met goede voorzieningen, goede treinverbindingen en met twee grote steden dichtbij. De verbinding met de IJssel wordt in beide kernen gemist, dat is dan ook één van de opgaven voor deze dorpen.
Denkend aan Holland, ….. is de bloemlezing die een van de deelnemers opsomt als het gaat over de kwaliteiten van de IJsselvallei. Dat wordt door iedereen beaamd. De IJssel is een prachtige rivier en het gedeelte tussen Deventer en Zwolle schijnt het mooiste onderdeel te zijn. Laat de gemeente nu net in dat gebied liggen. Maar een rivier heeft ook nadelen. Zo liggen ingrijpende klimaatopgaven onder andere in de IJsselvallei.
Voor de landgoederen wordt geconstateerd dat er meer zijn dan er op kaart staan. Zo ben je in één keer rijker dan je dacht.
Meer flexibiliteit en minder regels. Of het nu gaat om nieuwe bestemmingen voor vrijkomende agrarische gebouwen, herbestemmingen van landgoederen of recreatie in de IJsselvallei, dat is wat deelnemers van de gemeente vragen.
Kleine kernen op 5 juli
Op 5 juli komen de kleine kernen aan bod. Deze bijeenkomst wordt gehouden in zaal Logtenberg, Boerhaar 16 in Wijhe. U bent van harte welkom, ook als u niet in een kleine kern woont. Uw bijdrage wordt altijd gewaardeerd. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Ga voor meer informatie naar de pagina structuurvisie naar www.olst-wijhe.nl/structuurvisie.