‘Buren maken’ met nieuwe inwoners De Bron Olst

Veel buren kwamen donderdagavond 21 april tussen 17 en 19 uur naar De Bron aan de Thorbeckestraat in Olst om ‘buren te maken’. Daarbij werden ze verrast door de gastvrije ontvangst, want de nieuwe bewoners hadden uitgebreid gekookt en iedereen kon mee-eten.

Nieuwe bewoners van De Bron

Zes mannen uit Syrië en vier mannen uit Eritrea wonen tijdelijk in De Bron in afwachting van een reguliere huurwoning in Olst-Wijhe. Doordat deze statushouders niet langer in een asielzoekerscentrum (AZC) zitten, maar al in de gemeente wonen, kunnen ze al beginnen met integreren in de samenleving. Ze leren Olst-Wijhe alvast kennen, starten met hun taalopleiding en kunnen waar mogelijk al vrijwilligerswerk doen. Vluchtelingenwerk biedt daarbij de begeleiding. Tijdens de kennismaking werden, soms met handen en voeten, al verschillende contacten gelegd met de buren.

Bezoek school

’s Middags hebben de mannen, op uitnodiging van de naastgelegen Willibrorschool, een bezoek gebracht aan een aantal klassen. De kinderen kregen de kans om allerlei vragen te stellen. Zo hoorden ze waar ze vandaan komen, wat ze deden in hun land van herkomst, hoe ze naar Nederland zijn gereisd, hoelang ze al in Nederland zijn en of ze familie hebben. Het merendeel van de mannen is getrouwd en heeft één of meerdere kinderen.


Begeleiding Vluchtelingenwerk

Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk helpen de nieuwe bewoners met het regelen van allerlei praktische zaken zoals het vinden van een huisarts, de winkels, allerlei papieren etc. Leefgeld en een zorgverzekering krijgen ze van het COA, dus ook in dat opzicht is het een tussenoplossing tussen een AZC en wonen in reguliere huurwoning. Als ze vervolgens een huis in de gemeente kunnen huren, zal Vluchtelingenwerk hen helpen met die overstap. De bedoeling is dat ze voor 1 januari 2018 verhuizen naar een eigen woning. Tot die tijd is Vluchtelingenwerk een paar keer per week in De Bron aanwezig. Iedereen die interesse heeft om vrijwilliger te worden bij Vluchtelingenwerk kan mailen naar Pascale Verdonk, pverdonk@vwon.nl.

Deel dit
Mail
Bellen