Bescherming 'waardevol dorpsgezicht' Wijhe

Het dorpscentrum van Wijhe tekent zich door veel historische bebouwing en een eeuwenoud stratenpatroon. De ontstaansgeschiedenis van het dorp is vandaag de dag nog goed zichtbaar. In het straatbeeld verwijzen veel elementen naar de historie. Om deze cultuurhistorische kwaliteiten niet verloren te laten gaan, heeft de gemeente een bestemmingsplan en een beeldkwaliteitplan opgesteld voor het historisch hart van Wijhe. Deze plannen gelden voor de Langstraat, Kerkstraat, Schelmspad en delen van De Jakke, Nieuwendijk en Molenbelt.

Informatieavond

Op woensdagavond 9 maart worden de plannen toegelicht in het gemeentehuis in Wijhe. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De ontvangst is vanaf 19.30 uur. De plannen liggen van 3 maart tot 13 april ter inzage op het gemeentehuis en zijn vinden op ruimtelijkeplannen Binnen deze termijn kan men een eventuele zienswijze indienen.  

Ruimte voor ondernemen

Tiny Bergevoet, voorzitter van de Algemene Wijhese Ondernemersvereniging, over de plannen: “We hebben vorig jaar samen met mensen van Plaatselijk Belang Wijhe en de Historische Vereniging Wijhe de kwaliteiten van het gebied geïnventariseerd. De uitkomsten staan in een rapport. Als bestuur keken we samen met de leegstandscommissie daarna heel kritisch naar het concept bestemmingsplan.

Natuurlijk willen ook wij ons waardevolle dorpsgezicht met zijn historische panden behouden. We hebben toch een centrum waar we trots op mogen zijn! Maar het kan nog mooier en beter. Daar zal dit plan ons zeker bij helpen. Het economisch belang van de Langstraat staat voor ons wel op de eerste plaats en is ook van levensbelang voor de leefbaarheid van Wijhe. Er zal dan ook altijd ruimte moeten zijn om te ondernemen. In goed overleg met de gemeente en de nodige aanpassingen ligt er nu een plan waarmee wij in kunnen stemmen. Ik roep alle ondernemers die in het gebied hun winkel hebben en de bewoners op om zich op 9 maart goed te laten informeren.”

Bouwplannen moeten cultuurhistorische kwaliteiten versterken

Verantwoordelijk wethouder Herman Engberink over het bestemmingsplan: “De aanwijzing als waardevol dorpsgezicht is niet bedoeld om de bestaande toestand te bevriezen. Het dorpshart moet levend blijven. We willen bereiken dat bouwplannen de kwaliteiten gaan versterken. Dat geldt ook voor ingrepen die de gemeente doet, bijvoorbeeld vervanging van lantaarnpalen of straatwerk. Vaak hoeft dit helemaal niet meer te kosten. Het is een kwestie van goed kijken naar de aanwezige kwaliteiten en daar je voordeel mee doen.

Dat dat heel inspirerend kan zijn, bleek wel uit de reacties van de mensen die betrokken waren bij de inventarisatie. Met kennis over de historie van het gebied zie je zelf meer en wordt het leuker. Bij de Historische Vereniging Wijhe is een schat aan informatie aanwezig over de geschiedenis. Niet alleen van het dorp, maar ook van individuele panden. Ga er eens kijken! Ik zag tijdens het inventarisatietraject een stuk bewustwording tot stand komen. Er ontstond enthousiasme om samen de schouders eronder te zetten. Dat is mooi om te zien.

Ik hoop dat deze energie ook uitstraalt op de andere bewoners en ondernemers uit het gebied. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van dit sfeervolle en karakteristieke dorpscentrum.”

Deel dit
Mail
Bellen