Olst-Wijhe investeert in de samenleving

Olst-Wijhe staat er financieel gezond voor. Dit uit zich in de presentatie van een financieel structureel evenwicht voor de komende jaren waarbij er ruimte is om te investeren in de samenleving.

Het college presenteert een begroting 2017 en een meerjarenraming 2018 - 2020 die structureel in evenwicht is. Het positieve exploitatieresultaat in 2017 bedraagt € 14.126,- en loopt in 2020 op naar ruim € 135.000,-.

De begroting is gebaseerd op de geactualiseerde Kadernota 2017 - 2020. De algemene autonome ontwikkelingen, de ontwikkelingen op de algemene uitkering, de ontwikkelingen van het bestaande beleid alsmede het noodzakelijke en gewenste nieuwe beleid komen aan bod. De algemene uitkering van het Rijk is positief waardoor er budgettaire ruimte ontstaat. Het college stelt voor om de budgettaire ruimte te benutten om de weloverwogen voorstellen voor gewenst nieuw beleid, die zijn gepresenteerd in de Kadernota 2017 - 2020, uit te voeren.

Op basis van deze voorstellen wordt er extra geïnvesteerd in de samenleving door:

  • een inhaalslag te maken in het onderhoud van bermen en sloten en de aanleg van bermverhardingen
  • het onderhoud van de openbare ruimte stapsgewijs naar een hoger niveau te brengen
  • verder invulling te geven aan overheidsparticipatie waarbij initiatieven uit de samenleving gefaciliteerd worden
  • extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking
  • de transformatie binnen het sociaal domein te versterken en vorm te geven met aandacht voor de menselijke maat
  • BOA’s (Buitengewone Opsporings Ambtenaren) extra in te zetten voor toezicht in de openbare ruimte
  • de onderwijshuisvesting toekomstbestendig te maken met extra financiële middelen

Het college heeft als uitgangspunt, dat de lastendruk voor de huishoudingen en bedrijven wordt beheerst. De gemeentelijke belastingen (OZB) worden alleen trendmatig (met 1%) verhoogd. Wethouder Bosch van Financiën: “De gemeente wil haar partnership verder optimaliseren waarbij wij in dienst staan van de samenleving. Wij willen dat doen door aandacht te houden voor de menselijke maat en door te luisteren naar de wensen van de samenleving. De gemeente Olst-Wijhe wil een partner zijn van alle inwoners, organisaties en bedrijven, die gezamenlijk onze gemeente nog vitaler en duurzamer willen maken.”

De gemeenteraad neemt op maandag 7 november een besluit over de ontwerpbegroting 2017 en de meerjarenraming 2018 - 2020.

Deel dit
Mail
Bellen