Inwoners, gemeente en politie werken samen aan een veilige gemeente
De inwoners van de gemeente Olst-Wijhe waren in 2015 erg betrokken bij de veiligheid in hun gemeente. Via Whatsapp-groepen en het project Waaks! letten buurtbewoners en hondenbezitters op hun buurt.
Het aantal woninginbraken en geweldsmisdrijven, misdrijven met een hoge impact op slachtoffers, daalde met maar liefst 39%. Het aantal fietsendiefstallen daarentegen steeg jammer genoeg. Onderzoek wijst uit dat een paar lokale fietsendieven actief zijn. Het totale aantal misdrijven is in 2015 met 5% gestegen (van 399 naar 417.) De stijging is bijna helemaal te wijten aan de toename van fietsendiefstal.
Alertheid burgers helpt
Gemeente en politie werken samen met burgers en ondernemers aan veiligheid. Burgers pakken dit voortvarend op met de start van Whatsapp-groepen voor buurtpreventie en het project Waaks!. Waaks! is een samenwerkingsproject van de politie en de gemeente waarbij aan hondenbezitters gevraagd wordt op te letten tijdens het uitlaten. Hiermee wordt de kans op heterdaad betrappen vergroot. Alertheid bij mensen die hun hond uitlaten maakt het mogelijk om bijvoorbeeld woninginbraak, autokraak of andere criminaliteit tegen te gaan. Opnieuw is gebleken dat het melden van verdachte situaties leidt tot aanhoudingen. Daarom moedigen de gemeente en de politie dit ook in 2016 aan. Informatie over Whatsapp buurtpreventie vindt bij Veilig Wonen op onze website.
Inspanningen gemeente, ondernemers en politie
De gemeente heeft aandacht besteed aan voorlichting en preventiemaatregelen. De politie voerde tijdens het zogenaamde “Donkere Dagen Offensief” (DDO) extra controles uit. Tijdens een witte voetjes actie werden bewoners geattendeerd op mogelijkheden voor inbrekers om in te breken in hun woning. Daarmee werd aandacht besteed aan de maatregelen die bewoners kunnen nemen om inbraken tegen te gaan. Op bedrijventerrein De Meente in Olst investeerden ondernemers in maatregelen die hebben geleid tot het keurmerk Veilig Ondernemen. Dit jaar werd er maar één keer ingebroken in een bedrijfspand. Tijdens de kernenbezoeken van het college hebben de Plaatselijke Belangen en de gemeente samen opgetrokken om inwoners te wijzen op eigen inzet bij inbraakpreventie. Hiervoor is een paar keer gebruik gemaakt van “de Inbreker”, met medewerking van wijkagenten.
Woninginbraken stabiel: preventie, alertheid en melden verdachte situaties belangrijk
Het totale aantal woninginbraken in 2015 is gedaald met 37%. (69 naar 43) Woninginbraken hebben veel impact op de bewoners dus de gemeente en de politie zijn heel blij met deze daling. De grootste daling vond plaats in Olst-Boskamp. Daar daalde het aantal inbraken van 47 naar 16. In Wijhe-Boerhaar waren 20 inbraken (14 in 2014) en in het buitengebied waren dat er 7 (8 in 2014). Het blijft belangrijk dat bewoners woningen goed beveiligen en afsluiten en verdachte situaties melden bij 112. Hierdoor kunnen meer inbrekers op heterdaad worden gepakt. Voor de opsporing van inbrekers zette de politie een speciaal woninginbrakenteam in. Daarnaast investeert de politie in de aanpak van helers. Het is van belang dat u uw spullen registreert zodat gestolen spullen die teruggevonden worden gelinkt kunnen worden aan hun eigenaar.
Stijging fietsendiefstal
Het aantal fietsendiefstallen is in 2015 gestegen met 44% naar 75. Dit was in 2014 nog 52. De meeste fietsen worden gestolen in Olst rond het station. Daarbij gaat het ook om dure elektrische fietsen. Vermoedelijk zijn twee bij de politie bekende personen verantwoordelijk voor een groot deel van de fietsendiefstallen.
Uiteraard spelen fietseigenaren zelf een belangrijke rol. Geef de dief geen gelegenheid en sluit uw fiets goed af met een extra (los) slot. Doe altijd aangifte van fietsendiefstal en zorg dat het serienummer van uw fiets is geregistreerd. Er zijn plannen om in 2016 samen met ProRail fietsendiefstallen bij de stations aan te pakken.
Gezamenlijke aanpak geweld
Politie en OM pakken geweldsdelicten met prioriteit op, vanwege de grote impact op slachtoffers en hun omgeving. In 2015 is het aantal aangiften van geweld gedaald van 64 naar 35. In meerdere gevallen gaat het om conflicten binnen gezinnen met veelal meervoudige problemen (huiselijk geweld). Hier wordt een zorgmelding van gemaakt, waarna hulp wordt geboden. Bij conflicten in de woonomgeving tussen buren kan buurtbemiddeling ingeschakeld worden. Het aantal mishandelingen in horecagelegenheden in de weekenden (uitgaansgeweld) is gedaald.
Overlast verwarde personen vraagt om samenwerking
De overlast die wordt veroorzaakt door verwarde personen of personen met een psychische stoornis blijft een zorg. Het gaat vaak om een klein aantal personen dat overlast veroorzaakt en dit kost de politie veel capaciteit. Aangezien er meestal sprake is van een meervoudige problematiek, waarbij de combinatie van zorg en straf noodzakelijk is, is het ook op dit thema van belang om de samenwerking met zorgpartners verder te versterken.