Baron van Dedem vereeuwigd in Wijhe

Op donderdag 27 augustus onthulde burgemeester Ton Strien de buste van Frederik Gijsbert baron van Dedem (geboren te Wijhe in 1743 en aldaar overleden in 1820).
Het initiatief voor het beeld is genomen door Henk Boom, de schrijver van het in 2012 verschenen boek 'Onze man in Constantinopel' over Van Dedem.

De baron is vele jaren ambassadeur voor de Nederlanden in Constantinopel geweest en heeft daar tal van avonturen beleefd. Bij de presentatie van het boek heeft het oude Gemeenteplein, op advies van de Historische Vereniging Wijhe, de naam Van Dedemplein gekregen.

De partner van Henk Boom, de kunstenares Lotje de Lussanet, ontwierp het kunstwerk.
Met de belangeloze medewerking van Boom, De Lussanet, beeldhouwer Bert Nijenhuis en de financiële medewerking van verschillende personen w.o. de nazaten Van Dedem, bedrijven en organisaties kon de buste als een soort burgerinitiatief gerealiseerd worden. Zij waren donderdagmiddag bij de onthulling aanwezig. Baron Van Dedem staat recht voor het landhuis Wijhezicht op het Van Dedemplein, waar Mia Nijland alle genodigden ontving. Een prominente Wijhenaar is hiermee vereeuwigd met een interessante levensgeschiedenis in de roerige periode eind 18e en begin 19e eeuw.

De burgemeester sprak in een korte beschouwing zijn dankbaarheid uit in de richting van de makers van de buste en iedereen die er aan heeft bijgedragen.

Deel dit
Mail
Bellen