Gladheidsbestrijding

Het winterweer staat weer voor de deur. Bij kans op gladheid en bij sneeuwval zorgt de gemeente ervoor dat de belangrijkste wegen zoveel mogelijk begaanbaar blijven. Dit jaar is het strooibeleid gewijzigd. Wij vinden het belangrijk dat iedereen weet, waar en wanneer er wordt gestrooid.

Strooiroutes

De afgelopen jaren strooiden wij altijd nadat de wegen al glad waren. Dit was per gemeente anders, daardoor kon het voorkomen dat strooiacties bij gemeentegrenzen niet gelijk waren. Wij komen nu gelijk in actie als de omliggende gemeenten en de provincie Overijssel bij te verwachten gladheid. Vanaf dit jaar voorzien wij primaire wegen (vooral aanrijdroutes voor hulpverleningsdiensten), hoofdfietspaden, wegen voor openbaarvervoerslijnen en de toegangen tot medische posten van wegenzout voordat het glad wordt. Met behulp van het meetsysteem van de provincie Overijssel en gegevens van meteoconsult bepalen wij wanneer wij gaan strooien. Het kan daarom voorkomen dat wij midden op de dag en in de nacht strooien.

Vanaf dit jaar voorzien wij niet alle wegen preventief van strooizout. Wij hanteren namelijk de 500/3000 meter regel. Woningen binnen de bebouwde kom liggen niet meer dan 500 meter van een gestrooide route en woningen in het buitengebied niet meer dan 3000 meter van een gestrooide route. Wilt u weten welke wegen wij preventief strooien? Kijk dan in ons Digitaal Loket.

Natstrooiers: beter voor het milieu

Vanaf dit jaar gebruiken wij natstrooiers. Natstrooiers zorgen ervoor dat het wegenzout nat op de weg wordt aangebracht, zodat het beter op de weg blijft liggen. Op deze manier hebben wij per strooibeurt minder zout nodig, dit komt het milieu ten goede. Onze strooiers zijn hiervoor aangepast.

Strooien bij aanhoudende gladheid en sneeuw

Bij extreme gladheid (langdurige sneeuwval en bij ijzel) zullen wij wel alle wegen in onze gemeente (achteraf) blijven strooien.

Wat kunt u zelf doen tegen gladheid?

  • Zorg dat uw auto zoveel mogelijk in de parkeervakken staat of als dit mogelijk is op uw eigen terrein/oprit.
  • Probeer uw stoep zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te maken en te houden. Veeg het sneeuw/ijs richting uw eigen tuin, zodat straatkolken vrij blijven en het water goed weg kan spoelen bij dooi.
  • Zorg voor goede banden (bij voorkeur winterbanden) met juiste spanning en goed profiel, als u met de auto de weg op moet. Voldoende ruitenvloeistof en schone ramen zijn ook een must voor goed zicht.

Wij zijn er klaar voor, u ook?

Deel dit
Mail
Bellen