Wet hervorming kindregelingen

Op 24 juni 2014 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet hervorming Kindregelingen.

Op 24 juni 2014 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet hervorming Kindregelingen. Deze wetswijziging heeft gevolgen voor alleenstaande ouders met een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) of met een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW).

Voor meer informatie kijkt u op www.olst-wijhe.nl/werkeninkomen en www.rijksoverheid.nl/kindregelingen. U kunt ook, op werkdagen tijdens het telefonisch spreekuur, bellen met uw contactpersoon van het team Werk, Inkomen en Zorg, telefoonnummer 14 0570.

Wijziging norm alleenstaande ouders

Vanaf 1 januari 2015 ontvangen alleenstaande ouders en alleenstaanden met een WWB-uitkering of een IOAW-uitkering dezelfde norm. Dit houdt in, dat alleenstaande ouders vanaf deze datum een lagere uitkering ontvangen. Meer kindgebonden budget maar minder inkomen. Om de verlaging van de uitkering (gedeeltelijk) te compenseren, ontvangen alleenstaande ouders via de Belastingdienst boven op het kindgebonden budget nog een extra toeslag: de alleenstaande ouderkop op het kindgebonden budget (alo-kop). Als daar recht op bestaat, ontvangt de alleenstaande ouder dus een hoger kindgebonden budget. Maar: er gaat meer van de uitkering af dan dat het kindgebonden budget omhoog gaat. In totaal heeft de alleenstaande ouder dus in januari een lager inkomen dan nu.

Overgangsrecht alleenstaande ouders zonder recht extra toeslag

Voor een bepaalde groep alleenstaande ouders gaat de uitkering pas op 1 januari 2016 omlaag. Het gaat om alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering, die geen recht hebben op de alleenstaande ouderkop op het kindgebonden budget (alo-kop). Helaas kunnen wij op dit moment nog niet aangeven voor wie dit geldt. De Belastingdienst zal ons in het najaar gegevens verstrekken welke alleenstaande ouders geen recht hebben op de alleenstaande ouderkop. Op basis van die informatie zullen wij de alleenstaande ouders in december 2014 berichten wat de gevolgen van deze landelijke maatregelen zijn op hun uitkering.

Deel dit
Mail
Bellen