Onderzoek naar cyberpesten

Cyberpesten, ook wel bekend als pesten via het internet, kwam de afgelopen maanden en jaren zeer regelmatig aan bod in de Nederlandse media.

In de jeugdvisie ‘opvoeden en opgroeien in Olst-Wijhe’ is pesten (inclusief cyberpesten) als één van de prioriteiten benoemd. Daarom onderzochten wij in welke mate cyberpesten onder de jongeren in onze gemeente voorkomt.

Via een online vragenlijst, verspreid via de middelbare school en (sport)verenigingen, zijn de jongeren in onze gemeente bevraagd. In totaal hebben 118 jongeren de vragenlijst ingevuld. Het aantal respondenten is echter te laag om met een representatief beeld van de doelgroep te komen. Wel is duidelijk, dat cyberpesten in verschillende vormen en maten voorkomt onder de 12- tot 18-jarigen binnen onze gemeente.

Wat de één als (cyber)pesten beschouwt, kan een ander zien als ‘plagen’. Daarom is aan de jongeren gevraagd in hoeverre ze een aantal onderdelen als ‘cyberpesten’ beschouwen. Van de 116 respondenten gaven 12 kinderen aan wel eens gepest te zijn geweest via het internet in de afgelopen 12 maanden. Dit is een fractie lager dan het aantal jongeren dat aangeeft iemand anders via internet te hebben gepest in de afgelopen 12 maanden; dit waren er 14. Uit het onderzoek blijkt, dat het pesten geen routinematig gedrag is. Van de deelnemende jongeren die hebben aangegeven slachtoffer te zijn, maken veel hiervan een melding bij school. Hierdoor is het mogelijk om cyberpesten bespreekbaar te maken en het aan te pakken.

Nagenoeg alle respondenten zijn ook van mening, dat er actie moet worden ondernomen om cyberpesten aan te pakken. Hiervoor zijn verschillende suggesties gegeven. Naast dat wij vervolgonderzoek gaan doen via de jeugdmonitor, delen we de resultaten uit het onderzoek ook met betrokken partijen zoals respondenten, school en jeugdwerk.

Wij bedanken alle jongeren die hebben deelgenomen aan het onderzoek en de partijen die meehielpen in de verspreiding ervan.

Meer informatie over jeugd, opvoeden en opgroeien vindt u op
http://www.olst-wijhe.nl/wonen/jeugd

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Samenvatting onderzoek cyberpesten  pdf 400,6 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen