Wet markt en overheid
De gemeente voert naast haar wettelijke taken ook taken uit die eveneens door de ondernemers worden opgepakt.
Wij exploiteren bijvoorbeeld sportaccommodaties. Wij zijn dan concurrent van de ondernemers, omdat wij bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben producten onder de kostprijs aan te bieden door dit geheel of gedeeltelijk te bekostigen vanuit de belastingheffing. Deze mogelijkheid heeft een ondernemer niet. De Wet markt en overheid zorgt ervoor dat voor gemeenten en bedrijfsleven een gelijk speelveld geldt. Met ingang van 1 juli 2014 mogen gemeenten geen gebruik meer maken van oneigenlijke concurrentievoordelen.
Wet geldt alleen voor economische activiteiten
De Wet markt en overheid strekt zich alleen uit over economische activiteiten, niet op typische overheidstaken, zoals vergunningverlening, huwelijksvoltrekking, vaststellen bestemmingsplan etc. Dit zijn immers taken, die alleen de gemeente kan verrichten en waarbij wij dus niet in concurrentie treden met ondernemers. Van oneigenlijke concurrentie kan bij typische overheidstaken daarom geen sprake zijn.
Toch zijn er economische activiteiten waarbij de gemeente als ondernemer optreedt en waarvoor de gemeenteraad deze als uitzondering mag aanwijzen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de exploitatie van een zwembad of van sporthallen en sportvelden. De gemeente verricht deze activiteiten om de mensen de gelegenheid te geven te zwemmen, te bewegen of om voldoende parkeergelegenheid te bieden. Dit zijn dan activiteiten voor het algemeen belang.
Voorstel gemeenteraad
Burgemeester en wethouders zijn voornemens de gemeenteraad voor te stellen de volgende economische activiteiten aan te wijzen als uitzonderingen van algemeen belang:
- Het exploiteren van sportaccommodaties (De Hooiberg, Watertorenstraat, De Nieuwe Coers, zwembad De Welters)
- De verhuur van sportvelden
- De verhuur van maatschappelijk vastgoed (Dorpshuis Welsum, Zalencentrum Wesepe)
- Exploitatie gemeentelijke begraafplaatsen.
Voor achtergrondinformatie over de wet en een toelichting op het voorstel van het college aan de gemeenteraad verwijzen wij u naar onze website: http://www.olst-wijhe.nl/laatste-nieuws.
Zienswijzen
Voordat het college de raad dit voorstelt kunnen belanghebbenden op dit voornemen reageren (“een zienswijze indienen”). U kunt dit doen tot uiterlijk drie weken na deze publicatie (tot en met 1 oktober).
Uw zienswijze kunt u richten aan Burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe, Postbus 23, 8130 AA Wijhe. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renate Auée, telefoonnummer 14 0570.