Mooi schoon van start

De eerste Mooi Schoon-acties zijn een feit. 14 gemeenten gaan de strijd aan tegen zwerfvuil voor een Mooi Schone regio.

De deelnemende gemeenten geven actief het goede voorbeeld met onder andere extra opschoonacties van boven- en ondergrondse verzamelcontainers en de inzet van het Mooi Schoon-activatieteam tijdens evenementen. Inwoners worden opgeroepen om ook in actie te komen. Want een schone gemeente biedt zo veel meer. Mooi Schoon.

Laat je inspireren tot een mooi schone omgeving en kom ook in actie tegen zwerfvuil. Voor meer informatie kijk op www.mooi-schoon.nl. Mooi voor elkaar.

Wist je dat we samen in Nederland naar schatting bijna 300 miljoen kilo zwerfvuil per jaar produceren? Het zwerfvuil bestaat vooral uit verpakkingen van consumpties, papier, sigarettenpeuken en kauwgom. Het opruimen kost ons miljoenen euro’s. Zwerfvuil veroorzaakt aanzienlijke milieuschade en problemen in de leefomgeving. Denk maar eens aan de plastic soep; een enorme drijvende vuilnisbelt in de oceanen. Dagelijks neemt deze plastic soep in omvang toe door afval dat mensen op straat of in de natuur weggooien. Het regenwater en de wind nemen de kleine deeltjes zwerfvuil mee richting beken en rivieren. Uiteindelijk belanden deze in zee. De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op voedsel en worden opgegeten. En komen zo in de voedselketen terecht.

Een omgeving zonder zwerfvuil levert meer op dan alleen een schone gemeente. Het draagt bij aan een leefbare en veilige omgeving die ook mooi en plezierig is. Een plek waar je graag woont, winkelt of sport. Bovendien vermindert het gevaar voor dieren en de plastic soep. Gelukkig zijn we steeds vaker bereid zelf zwerfvuil te voorkomen en op te ruimen. Als we zwerfvuil niet opruimen, blijft het jaren lang liggen. De afbraaktijden van afval variëren van enkele weken tot een eeuwigheid. Niet-natuurlijke materialen als plastic en kauwgom verdwijnen nooit.

Doe mee!

Erger jij je wel eens aan zwerfvuil op straat? Doe dan mee aan Mooi Schoon. Mooi Schoon ondersteunt opschoonacties door vrijwilligers door het beschikbaar stellen van middelen of het geven van advies. Zo wordt het realiseren van een mooi schone buurt, wijk, park, winkelstraat of vereniging niet alleen makkelijker maar ook leuker!

Deel dit
Mail
Bellen