Organisaties Regio Zwolle tekenen energieverklaring

Vrijdagmiddag werd de miniconferentie ‘Energie in de Regio Zwolle’ georganiseerd. Aan het eind van de conferentie werd een energieverklaring ondertekend door een veertigtal organisaties uit de Regio Zwolle. De bijeenkomst gaf inzicht in Energy Valley, het energieprogramma van Noord-Nederland. Ook gingen regionale bedrijven, onderwijsinstellingen, burgerinitiatieven en overheden met elkaar in gesprek over het versterken van de Regio Zwolle op het gebied van duurzaamheid en energie.

De bijeenkomst vond plaats voorafgaand aan de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Groningen. De verbinding tussen de Regio Zwolle en het noorden was dus aanwezig. De wedstrijd was daarmee een goede aanleiding om inzicht te krijgen in de kracht van Energy Valley, het energieprogramma waar het Noorden zich intensief mee profileert. Energy Valley heeft als missie om bedrijven, kennisinstellingen en overheden te stimuleren en te verbinden om samen werk te maken van schone, betrouwbare en innovatieve energie. Ook de Regio Zwolle – een samenwerkingsverband van 18 gemeenten in de omgeving van Zwolle en in 2013 door Elsevier uitgeroepen tot sterkste economie van Nederland – wil verder werken aan ambities op het gebied van energie. Er lopen een aantal initiatieven en projecten, waarvan sommige beeldbepalend of zelfs nationaal toonaangevend zijn.

Ton Strien, burgemeester van de gemeente Olst-Wijhe, trad op als dagvoorzitter van de conferentie. Namens het bestuurlijk kernteam van de Regio Zwolle heette hij de gasten van harte welkom. De aftrap voor de presentaties werd gedaan door Diderik Koolman, hoofd van de afdeling economie van de gemeente Groningen. Hij presenteerde het regionale economische programma van Groningen en in het bijzonder over de topsector energie. Vervolgens presenteerden enkele organisaties uit de Regio Zwolle over succesvolle regionale samenwerkingen in de energiesector.  Aan de hand van deze lessen brainstormen de aanwezige organisaties over het bundelen en uitbouwen van energie-initiatieven in de Regio Zwolle. Essentieel voor succes is volgens de deelnemers het samenspel tussen overheden, onderwijsinstellingen, ondernemers en burgers. Om concreet vervolg te geven aan de conferentie ondertekenden de deelnemers een opgestelde verklaring:  “Waar mogelijk vormen wij stevige coalities om een bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving en een toekomstbestendig energiesysteem. Op deze manier bouwen wij samen aan een duurzame en economisch sterke Regio Zwolle”.

De opbrengst van deze dag wordt meegenomen in het cluster duurzame economie van de regio Zwolle waarmee de ideeën verder tot ontwikkeling gebracht kunnen worden. Deze bijeenkomst geeft weer energie om tot nieuwe coalities te komen.

Deel dit
Mail
Bellen