Buurtbemiddeling: inwoners helpen inwoners. Het werkt!
Op 2 april 2012 is Buurtbemiddeling van start gegaan. Eind 2013 is er een evaluatie geweest. Er zijn in totaal 27 zaken in behandeling genomen. Daarvan zijn de meeste aangemeld door de politie. Van alle 23 afgesloten zaken zijn er zeventien in positieve zin opgelost (74%). Vier zaken zijn nog in behandeling. Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners, die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen met buren of buurtgenoten. Door middel van Buurtbemiddeling kunnen buren en buurtgenoten op vrijwillige basis hun conflicten nu en in de toekomst zélf met elkaar oplossen. Voor het bemiddelen worden getrainde, onafhankelijke vrijwilligers ingezet die naar het verhaal van beide partijen luisteren. Zij geven geen oordeel en zijn neutraal.
Buurtbemiddeling Olst-Wijhe heeft een eigen website www.buurtbemiddelingolstwijhe.nl.
In Nederland zijn 165 projecten Buurtbemiddeling in 185 gemeenten. Een laagdrempelige voorziening waar buren/buurtgenoten hun irritaties en conflicten met elkaar samen kunnen oplossen onder begeleiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Geluidsoverlast, ruzies om parkeerplekken, pesterijen, overlast van huisdieren, spelende kinderen of hangjongeren, tuin- en grondgeschillen. De gemeente heeft het initiatief genomen om een samenwerkingsverband aan te gaan voor Buurtbemiddeling met de politie IJsselland, SallandWonen en Raster Welzijn. Het project Buurtbemiddeling Olst-Wijhe wordt gefinancierd door de gemeente en door woningcorporatie SallandWonen.
Een doel van Buurtbemiddeling is woonoverlast te verminderen en het voorkomen van escalaties in de buurt door horizontale conflicten tussen buren en buurtgenoten in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren en zo efficiënt mogelijk aan te pakken.
Andere belangrijke doelstellingen van Buurtbemiddeling zijn:
herstellen van de onderlinge communicatie, bevorderen van wederzijds respect,
benoemen van gezamenlijke belangen en toewerken naar afspraken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Buurtbemiddeling beoogt meer dan alleen het oplossen van conflicten, het vergroot ook de leefbaarheid en veiligheid in buurten, verstrekt gemeenschapszin en bevordert zelfredzaamheid: bewoners worden ondersteund en gestimuleerd om zelf initiatief te nemen in de oplossing van het burenconflict.
Wat maakt buurtbemiddeling tot zo’n krachtig instrument? Buurtbemiddeling geeft vaardigheden terug aan burgers, waardoor ze weer met elkaar kunnen communiceren en prettig kunnen samenleven in hun wijk of buurt. In de bemiddeling leren bewoners om weer om naar elkaar te luisteren, om open te gaan staan voor de beleving van die ander en voor wat die ander nodig heeft. Bewoners krijgen meer begrip voor buurtgenoten, hun leefgewoonten en achtergrond. Dat verbetert de sociale samenhang in de buurt.