Geef uw mening over inkoop Wmo 2015

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor een aantal nieuwe taken in het kader van de Wmo. Veel van die taken worden ingekocht. Olst-Wijhe werkt met andere gemeenten in de regio samen om het inkoopproces optimaal vorm te geven. Voor de inkoop van maatwerkvoorzieningen is een regionale uitgangspuntennotitie opgesteld, die nu ter inzage ligt.

De AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) gaat veranderen. Vanaf 2015 organiseren gemeenten de begeleiding voor mensen die zelfstandig wonen. De gemeente is straks niet alleen opdrachtgever, maar ook regisseur en financier. Zij kan de financiering regelen door het verlenen van subsidie en/of door contractering op basis van een aanbestedingsprocedure. Wij kiezen bij de start van de nieuwe Wmo 2015 voor een actief sturende vorm van inkoop. Daarmee kunnen de veranderingen vorm krijgen én kunnen de noodzakelijke bezuinigingen gerealiseerd worden.

Algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen

Er zijn twee vormen van ondersteuning te onderscheiden. Algemene voorzieningen zijn vrij toegankelijk voor alle inwoners. Het gaat om relatief lichte vormen van ondersteuning. Om gebruik te maken van een maatwerkvoorziening is toestemming van de gemeente noodzakelijk. Het gaat meestal om relatief zware vormen van ondersteuning en/of om langer durende ondersteuning. Voorbeelden zijn de dagopvang voor dementerenden en gespecialiseerde één-op-één begeleiding. Wij verwachten algemene voorzieningen vooral in te gaan kopen via het verlenen van subsidie en maatwerkvoorzieningen via bestuurlijk ingerichte aanbestedingen. Een definitief besluit hierover wordt nog genomen.

Aanbesteding maatwerkvoorzieningen

In de regionale Uitgangspuntennotitie inkoop Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 wordt voorgesteld om maatwerkvoorzieningen bestuurlijk aan te besteden. Dat wil zeggen dat aanbieders intekenen op een raamovereenkomst waarin randvoorwaarden, kwaliteitseisen en prijsafspraken zijn opgenomen. De raamovereenkomst wordt samen met de aanbieders opgesteld. Vervolgens worden per gemeente per aanbieder nadere, meer gedetailleerde afspraken gemaakt en vastgelegd in een contract.

Verdere proces

De gemeenten verwachten voor de zomer de concept inkoopdocumenten vast te stellen. Daarna volgen lokaal onderhandelingen met aanbieders en uiteindelijk in het najaar de ondertekeningen. 

Inspraakperiode

Wilt u reageren op de regionale Uitgangspuntennotitie inkoop Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015? De notitie ligt van 16 april tot 8 mei 2014 ter inzage in ons gemeentehuis, Raadhuisplein 1, Wijhe. Ook is de notitie in te zien op de website van de gemeente Olst-Wijhe. U kunt uw reactie schriftelijk sturen naar gemeente Olst-Wijhe, t.a.v. Carla van der Velde, Postbus 23, 8130 AA Wijhe of een e-mail sturen aan c.vandervelde@olst-wijhe.nl. Uw eventuele reactie moet voor 8 mei 2014 zijn ingediend.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Uitgangspuntennotitie inkoop Wmo 2015  pdf 745,7 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen