193 Inwoners uit 1995 krijgen deze week brief over donorregistratie

“Donor Ja of Nee: jij kiest toch liever zelf?”

In onze gemeente valt deze week bij 193 jongeren geboren in 1995 een brief van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de mat. Deze brief bevat een oproep om de keuze te maken of ze wel of geen orgaandonor willen worden en om deze keuze vast te leggen in het Donorregister. Onze gemeente ondersteunt deze oproep van de minister. Want Nederland heeft meer orgaandonoren nodig.

In heel Nederland ontvangen deze week zo’n 180.000 jongeren die vorig jaar achttien werden deze brief met een bijgevoegd donorformulier. “Jij kiest toch liever zelf of je donor wordt?”  is de boodschap in de campagne. Hiermee wordt benadrukt dat de achttienjarigen zelf kunnen beslissen over wat er met hun lichaam gebeurt na overlijden. Via Facebook, YouTube, Twitter en Vine roepen jongeren hun leeftijdsgenoten op om te kiezen: Ja of Nee. Registreren in het Donorregister mag al vanaf 12 jaar, maar afgesproken is dat jongeren pas als ze 18 zijn geworden een persoonlijke brief krijgen van de overheid met de vraag of zij donor willen worden.

Ja of Nee
Jouw gemeente zet zich actief in om het aantal registraties in het Donorregister te verhogen, door bijvoorbeeld donorformulieren uit te reiken aan de balie in het gemeentehuis. Je kunt ook online aangeven of je wel of geen donor wilt worden. Dit kan eenvoudig op www.jaofnee.nl met gebruik van je DigiD.

Donorregistratie is van levensbelang
Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er zijn namelijk veel meer organen voor transplantatie nodig. Lees het verhaal van Glenn, 17 jaar uit Zwolle:
Vanwege taaislijmziekte kan Glenn veel minder dan zijn gezonde tweelingbroer, maar hij richt zich vooral op de leuke dingen van het leven. En hij wacht op een donorlever in de hoop dat hij na een transplantatie weer méér kan. Hij registreerde zich al als donor toen hij twaalf was. Logisch, vindt hij. ‘Ik kijk niet naar wat ik níét kan, maar naar wat ik wel kan.’

Jaarlijks overlijden zo’n 150 patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Donorregistratie is daarom van levensbelang. Jouw gemeente zegt Ja tegen donorregistratie. Ben jij al donor?
Meer informatie over orgaan- en weefseldonatie vind je op http://www.transplantatiestichting.nl/

Deel dit
Mail
Bellen