Voorkom identiteitsdiefstal!

In allerlei situaties kunt u de vraag krijgen om een kopie af te geven van uw paspoort, uw rijbewijs of uw identiteitskaart. Maar mag dat eigenlijk wel? Alleen overheden, banken, werkgevers, notarissen en casino's mogen het volledige identiteitsbewijs kopiëren en andere instanties niet. Zo hebben scholen, zorgverleners en zorgverzekeraars het recht uw BSN te noteren. In deze andere gevallen kan een ID-cover worden gebruikt voor het afschermen van persoonlijke gegevens van het identiteitsbewijs. Die kunnen daardoor niet worden gekopieerd.

 De ID-cover is een hoesje voor identiteitsbewijzen, dat onnodige verspreiding van een aantal van uw persoonsgegevens beperkt. De ID-cover is verkrijgbaar bij de balie van het klantcontactcentrum zowel in Olst als in Wijhe.

Als u toestemming geeft tot het kopiëren van uw identiteitsbewijs, dan loopt u met de ID-cover een stuk minder risico op misbruik van uw persoonsgegevens! Een bevoegd persoon mag alle gegevens op een identiteitsbewijs zien om iemand te identificeren, maar dat betekent niet dat die gegevens ook allemaal gekopieerd mogen worden. Doel is uiteindelijk om kopieën de wereld uit te helpen.

De ID-covers zijn er in drie varianten:
Een ID-cover schuift u eenvoudig over uw identiteitsbewijs.

  1. Paspoortcover  à € 1,50
  2. Identiteitskaartcover  à € 1,-
  3. Rijbewijscover  à € 1,-

Wat kunt u zelf doen tegen identiteitsfraude?

Paspoort of rijbewijs verloren? Doe onmiddellijk aangifte. Bewaar uw persoonlijke informatie, creditcards, wachtwoorden en pincodes op een veilige plaats en deel deze details niet met mensen of bedrijven die u niet kent of vertrouwt. Gooi nooit zomaar rekeningen, bonnetjes, nota’s en bankafschriften weg zonder deze eerst te vernietigen.

Wees voorzichtig online. Gebruik antivirussoftware en installeer de laatste veiligheidsupdates.

Deel dit
Mail
Bellen