Is heling strafbaar?

Ja, heling is strafbaar. U kunt een boete krijgen en bovendien een strafblad. Onder heling valt ook het kopen van gestolen producten als u had kunnen vermoeden, dat het om een gestolen goed gaat. Bijvoorbeeld: u kunt een fiets, mobiele telefoon of auto kopen voor een prijs, die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Die prijs is dat ook vaak.

Veelal gaat het dan om een gestolen goed. Via deze website kunt u kijken of een aangeboden goed als gestolen bij de politie staat geregistreerd.

Wat kan ik als burger doen tegen heling?

  • Noteer altijd serienummers als u een (nieuw) product koopt. Een serienummer is een nummer op een product en maakt het product uniek en traceerbaar. Bij bijvoorbeeld mobiele telefoons staan deze nummers vaak onder de batterij. Winkelmedewerkers zetten dit nummer ook vaak op de aankoopnota. U kunt hier een speciaal formulier downloaden om uw serienummers overzichtelijk te noteren.
  • Doe altijd aangifte. De politie kan u dan helpen uw gestolen spullen terug te krijgen. Bovendien krijgt de politie meer inzicht in welke helers er zijn en hoe zij werken.
  • Check bij de aankoop van een product of het product als gestolen staat geregistreerd (lees hieronder hoe u dit kunt doen). Let op: alleen producten waarvan aangifte is gedaan, op of na 1 januari 2010, staan in het register.

Koop ook geen 'geheelde' voertuigen

Van heling is ook sprake als u een gestolen fiets, auto of motor koopt. Op website van de politie staan tips hoe u een ‘eerlijke’ fiets of auto koopt en welke aanwijzingen er zijn dat het om een gestolen voertuig gaat.

Deel dit
Mail
Bellen