Tref voorbereidingen, zodat u bij brand snel de woning kunt verlaten

De brand aan de Rozenkampsweg 29 te Olst ligt velen nog vers in het geheugen. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen, maar is de woning wel volledig verwoest.

Iedereen die betrokken was bij de brand, heeft zich verbaasd over de snelheid waarmee de brand zich ontwikkelde. Daarom wil de brandweer benadrukken hoe belangrijk het is om bij brand snel de woning te verlaten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een kleine brand zich binnen drie minuten kan ontwikkelen naar een uitslaande brand.
Daarom is het belangrijk vooraf na te denken over brandveiligheid in uw eigen huis. Plaats rookmelders zodat u op tijd gewaarschuwd wordt. Ken de vluchtroute, ook in het donker.

De belangrijkste tips op een rijtje

Rookmelders

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. En omdat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders zijn dus echt van levensbelang. De brandweer raadt u aan om in ieder geval op iedere verdieping in de gang rookmelders te plaatsen.

Het juiste blusmiddel

Een beginnende brand in uw woning kunt u vaak zelf blussen. Blus echter alleen zolang u zonder moeite en gevaar kunt wegkomen. Stop dus op tijd met uw bluspoging. Belangrijker is om uzelf en uw huisgenoten in veiligheid te brengen. Bedenk ook dat rook vaak giftig is. Rook inademen is dus levensgevaarlijk!

Waarmee kunt u een kleine brand blussen?

  • Met water: vaak heeft u aan water genoeg om een beginnend brandje te blussen. Zorg dus voor een tuinslang die lang genoeg is om iedere plaats in de woning te bereiken en houd deze permanent aangesloten op de waterleiding.
  • Met een brandblusser: er zijn verschillende soorten brandblussers op de markt. Laat uw blusser ten minste één maal per twee jaar controleren. Zo weet u zeker dat deze ook echt werkt als u hem nodig heeft.
  • Met een blusdeken: een blusdeken is een deken van moeilijk brandbaar materiaal. Het is een handig blusmiddel als iemands kleren in brand staan, bij brand in een televisietoestel of bijvoorbeeld een brandende prullenbak.
  • Let op: bij een vlam in de pan is het aan te raden niet een blusdeken te gebruiken, maar een passend deksel.

Vluchtplan

Wat doet u als er brand uitbreekt? Kunnen u, uw gezin of huisgenoten wel veilig buiten komen? De brandweer komt bij brand wel zo snel mogelijk ter plaatse, maar tot dat moment bent u op uzelf aangewezen. Het is daarom belangrijk om een vluchtplan te hebben, afspraken te maken met uw kinderen/medehuisgenoten en dit met hen (bijvoorbeeld op een middag) te oefenen.

Uitgebreidere info over brandveiligheid staat op de website van de brandweer. De brandweer adviseert u om meer tips en informatie hier vandaan te halen.  http://www.brandweer.nl/brandveiligheid/

Deel dit
Mail
Bellen