Wat doet u bij een griepepidemie?

De dagen worden steeds korter en het weer steeds guurder. Verkoudheid en griep liggen op de loer.

Griep en verkoudheid zijn besmettelijk. Goede hygiëne helpt verspreiding en besmetting te voorkomen. Hoest of nies met afgewend gezicht en gebruik een papieren zakdoek. Of hoest in uw handen of elleboogplooi. Was regelmatig uw handen na hoesten, niezen of snuiten.
Meer informatie over infectieziekten
De laatste tijd is er veel aandacht voor ernstige virussen als het Ebola virus en de Vogelgriep.
Wilt u meer weten over deze of andere infectieziekten? Kijk op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, www.rivm.com, bel met het publieksnummer 0800-0480 of neem contact op met GGD IJsselland: www.ggdijsselland.nl

Achtergrondinformatie

Verspreiding en besmetting
In de herfst en winter lopen veel mensen een verkoudheid of griep op. Griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Virussen worden ook overgedragen via handen als iemand je bijvoorbeeld een hand geeft en via voorwerpen zoals een deurknop. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.

Verklein de kans op besmetting
Besmetting is nooit helemaal te voorkomen. Maar de onderstaande maatregelen verkleinen wel de kans dat u besmet wordt, of dat u griep of verkoudheid aan anderen overdraagt. Leer de maatregelen ook aan kinderen.

• Hoest netjes. Houd een zakdoek of hand voor de mond bij niezen of hoesten of hoest in uw handen of elleboogplooi.
• Gebruik een zakdoek maar één keer. Gebruik het liefst papieren zakdoeken. Gooi deze na gebruik weg.
• Was de handen: voor het eten, na het hoesten, niezen of snuiten. Droog de handen daarna goed af. Houd het huis schoon. Vooral deurknoppen, kranen en trapleuningen. Was beddengoed en stoffen speelgoed regelmatig.
• Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters open of zet het raam op een.

Hoe onderscheid je griep van verkoudheid?
Griep begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend is de koorts, die kan binnen twaalf uur oplopen tot 39 °C of hoger. De koorts duurt meestal drie tot vijf dagen. Klachten als keelpijn en een droge hoest kunnen ook optreden. De veroorzaker - een influenzavirus - kan namelijk ontstekingen geven in het slijmvlies van zowel de neus-, keel- of bijholten, als van de luchtpijp of de longen. Volledig herstel duurt één tot drie weken.

Verkoudheid begint vaak met een loopneus, gevolgd door keelpijn, hoofdpijn en soms spierpijn. Koorts komt bij verkouden volwassenen vrijwel nooit voor, soms wel bij kinderen. Verschillende virussen kunnen verkoudheid veroorzaken, zoals het rhinovirus, het coronavirus of het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). Bij verkoudheid is meestal alleen het slijmvlies in de neus-, keel- of bijholten ontstoken. Een verkoudheid gaat vaak na één tot drie weken vanzelf over. Bij kinderen kan het wat langer duren.

Praktische tips bij griep en verkoudheid
Griep en verkoudheid genezen bij gezonde mensen meestal zonder medische behandeling. Wel zijn er tips die helpen de klachten te verlichten. Neem bijvoorbeeld rust als u zich ziek voelt en onderdruk uw hoest niet. Hoesten houdt de luchtwegen schoon. Ook is het beter om uw neus op te halen dan om te snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en dat verkleint daar de kans op ontstekingen. Als u snuit, snuit dan de neusgaten een voor een. Verder kan stomen boven een kom heet water verlichting geven.
Voorkom bovendien blootstelling aan sigarettenrook. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing.
Wanneer er verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

Antibiotica helpen niet tegen griep of verkoudheid. Ze werken tegen bacteriën, terwijl griep en verkoudheid door virussen worden veroorzaakt. Alleen tegen bijkomende bacteriële infecties zijn antibiotica effectief.

Voor welke mensen kan griep ernstige gevolgen hebben?
Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit zijn onder meer mensen ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte), een hart- nier- of longziekte en patiënten die door ziekte weinig afweer hebben. Als u denkt griep te hebben en u behoort tot een van deze groepen, dan kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts of specialist.

Kan ik mij tegen griep laten vaccineren?
Ja, in principe kan iedereen zich tegen griep laten vaccineren. Een griepprik verkleint de kans op griep of de kans op ernstige klachten als u toch griep krijgt. De griepprik beschermt vier tot zes maanden.
Bepaalde mensen krijgen de griepprik gratis aangeboden  - meestal via de huisarts - omdat zij bij griep een grotere kans hebben op ernstige klachten.

Meer informatie kunt u krijgen via www.rivm.nl/griepprik en uw huisarts. Of neem contact op met uw werkgever, want soms vergoedt die de griepprik.

Deze informatie is onder andere gebaseerd op de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Met vragen over griep en verkoudheid kunt u terecht bij uw regionale GGD, huisarts, apotheek of drogist.

Deel dit
Mail
Bellen