Uitspraak rechter over huishoudelijke hulp

Uitspraak over huishoudelijke hulp heeft geen gevolgen voor Olst-Wijhe

De afgelopen periode is er veel publiciteit geweest rondom de rechtszaak over het stopzetten van huishoudelijke hulp in een Friese gemeente. Dit roept vragen op of de uitspraak in deze zaak ook consequenties heeft voor onze gemeente. Dat is niet het geval. De Friese gemeente had nu al ingegrepen in bestaande indicaties voor huishoudelijke hulp, terwijl de nieuwe Wmo pas in 2015 ingaat. Dat is bij Olst-Wijhe niet aan de hand. Daarnaast hanteren wij een ruime overgangstermijn.

Nadere uitleg
Er bestaan verschillende vormen van huishoudelijke hulp:.
• Huishoudelijke hulp type 1 (HH1) in de vorm van Zorg in natura / PGB;
• Huishoudelijke hulp type 2 (HH2) in de vorm van Zorg in natura / PGB;
• Service PGB (bemiddelde hulp).

Hoe is de procedure?
In november 2014 heeft de gemeente iets meer dan vierhonderd brieven verstuurd naar alle mensen die op dit moment via de Wmo huishoudelijke hulp ontvangen. In deze informerende brief staan de persoonlijke consequenties vermeld van de beleidswijzigingen op het gebied van huishoudelijke hulp. Daarnaast wordt in de brief de mogelijkheid vermeld om Bijzondere Bijstand aan te vragen voor de kosten van huishoudelijke hulp.
De indicaties lopen verschillend af. Indicaties kunnen aflopen in 2014, 2015 en in de jaren na 2015. De indicaties HH1, HH2en Service PGB die in 2014 en 2015 aflopen, worden ongemoeid gelaten. Dit geldt ook voor de indicaties HH2 die na 2015 aflopen. Omdat wij een groot aantal indicaties ongemoeid laten, ontvangt daarom niet iedereen van ons in 2015 een nieuw besluit. Uiteraard kunnen inwoners bij wie de indicatie afloopt zich melden voor een persoonlijk gesprek.

Wie ontvangen een nieuw besluit?
Inwoners met een indicatie HH1 of Service PGB (bemiddelde hulp) met een indicatieduur tot na 2015 krijgen in januari 2015 een ’voornemen tot besluit’ toegestuurd. Een ‘voornemen tot besluit’ is een vooraankondiging van een besluit. Tijdens deze periode kunnen inwoners via een gesprek of schriftelijk hun zienswijze duidelijk maken.
Het eigenlijke besluit zal in de basis betekenen dat de huidige indicatie wordt ingetrokken en dat een nieuwe indicatie tot en met 31 december 2015 wordt afgegeven. Het aantal uren huishoudelijke hulp blijft tot en met 31 december 2015 intact. Zoals in de Verordening Wmo Olst-Wijhe 2015 staat beschreven kan deze mensen daarom een ruime overgangstermijn worden geboden.

Voor meer informatie over dit onderwerp kan men dagelijks tussen 09.00 uur en 10.00 uur telefonisch contact opnemen met de consulenten van het Toegangsteam van de gemeente (tel. 14 0570).

Deel dit
Mail
Bellen