Nieuw meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

Vanaf 1 januari 2015 is er voor de regio IJsselland een nieuw advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling: Veilig Thuis IJsselland.

Dat is prettig voor iedereen: kinderen, volwassenen, ouderen, slachtoffers, plegers van geweld én professionals die ermee te maken krijgen.

Het nieuwe gratis landelijke telefoonnummer wordt in de eerste week van januari bekendgemaakt en is 24/7 bereikbaar. Bellers van de huidige telefoonnummers worden na 1 januari doorverwezen of doorgeschakeld naar het nieuwe nummer.
 
Telefoonnummers t/m 31 december 2014:

  • bij (vermoedens van) huiselijk geweld: 0900 126 26 26
  • bij (vermoedens van) kindermishandeling: 088 8567800


Wat is huiselijk geweld?

Onder huiselijk geweld valt niet alleen lichamelijk geweld, maar ook geestelijk geweld en lichamelijke en geestelijke verwaarlozing, seksueel misbruik, het onthouden van zorg en financiële uitbuiting. Bij huiselijk geweld en kindermishandeling is er altijd sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Dit kan gaan om geweld tussen partners, maar ook tussen ouders en kinderen. In veel gevallen handelt een pleger uit onmacht.

Kindermishandeling vindt vaak plaats in huiselijke kring. Kindermishandeling is elke vorm van geweld - lichamelijk, geestelijk of seksueel van aard - die voor een minderjarige bedreigend is. Onderzoek wijst uit dat mensen die vroeger slachtoffer zijn geweest van kindermishandeling meer kans hebben om hun eigen kind ook te mishandelen.

Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben een grote impact op de slachtoffers. Veel slachtoffers krijgen te maken met gedragsproblemen, lage eigenwaarde en ze weten vaak niet meer wat ‘normaal’ is.

Deel dit
Mail
Bellen