Raad stelt Beleidskader Participatiewet vast

Focus op uitstroom uit uitkering naar betaald werk

Focus op uitstroom uit uitkering naar betaald werk

 

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft maandagavond 15 december jl. het Beleidskader voor de Participatiewet vastgesteld. Dit is de ‘vertaling’ van de landelijke Participatiewet naar de maat van de gemeente Olst-Wijhe. Besloten is dat, in de uitvoering van de Participatiewet, de gemeente de nadruk legt op het begeleiden van die inwoners die het meeste kans hebben om weer aan een reguliere baan te komen. Zo kunnen zij dan weer in hun eigen bestaan voorzien en participeren in de samenleving.

In de uitvoering van de nieuwe wet moet de gemeente keuzen maken omdat het budget hiervoor beperkt is. Dit is in vier jaar tijd met 60% gedaald. In totaal resteert hiervoor een bedrag van circa 197.000 euro.

 

Uitgangspunt is dat iedereen op maat meedoet. Dat betekent ook dat van inwoners met een uitkering die weinig kans maken op een betaalde baan, de gemeente een tegenprestatie vraagt. Het doel hiervan is dat mensen op deze manier toch gestimuleerd worden om actief deel te nemen in de samenleving. Daarbij wordt aangesloten bij de leefwereld en interesses van de betreffende inwoner.

 

Samenvoeging

De Participatiewet voegt de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) samen.

Voor inwoners die op 1 januari 2015 een Wsw (Wet sociale werkvoorziening)-dienstverband hebben, verandert er niets. Zij behouden hun rechten en plichten in het kader van de Wsw. Voor degenen die op de wachtlijst stonden voor de Wsw betekent het wel dat ze te maken krijgen met de Participatiewet. Want voor hen komen de aanspraken op de Wsw te vervallen.

Voor de jongeren die nu al een Wajonguitkering hebben verandert er ook niets. Zij blijven bij het UWV.  Voor nieuwe Wajongers met arbeidsvermogen geldt wel dat zij met de Participatiewet te maken krijgen.

 

Betrokkenheid adviesraden

De cliëntenraad WWB en de Wmo Adviesraad zijn betrokken geweest bij het tot stand komen van het Beleidskader Participatiewet.

 

Evaluatie

De raad heeft afgesproken dat in het najaar van 2016 een eerste evaluatie wordt gehouden. Daarbij worden ook de uitkomsten van het klanttevredenheidsonderzoek meengenomen. Dit onderzoek wordt gehouden onder inwoners die een uitkering ontvangen in het kader van de Participatiewet en zal voor de zomer van 2016 worden afgerond.

 

Nederland verandert, de zorgt verandert mee

Het nieuwe en aangepaste beleid maakt onderdeel uit van een grote operatie rondom de wijzigingen in de zorg. Vanaf 1 januari 2015 krijgen gemeenten in Nederland een omvangrijk takenpakket overgedragen op het gebied van werk, zorg en jeugdzorg.

Deel dit
Mail
Bellen