Blijf huiselijk geweld en kindermishandeling melden

Jaarlijks worden in Nederland tussen de 200.000 en 230.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Daarnaast zijn er jaarlijks 1 miljoen slachtoffers van lichtere vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Uit deze cijfers blijkt wel hoe belangrijk het is om huiselijk geweld en kindermishandeling aan te pakken. Dit kan alleen als het wordt opgemerkt en gemeld, door burgers en professionals.

Wat is huiselijk geweld?

Onder huiselijk geweld valt niet alleen lichamelijk geweld, maar ook geestelijk geweld en lichamelijke en geestelijke verwaarlozing, seksueel misbruik, het onthouden van zorg en financiële uitbuiting. Bij huiselijk geweld en kindermishandeling is er altijd sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Dit kan gaan om geweld tussen partners, maar ook tussen ouders en kinderen. In veel gevallen handelt een pleger uit onmacht.

Kindermishandeling vindt vaak plaats in huiselijke kring. Kindermishandeling is elke vorm van geweld - lichamelijk, geestelijk of seksueel van aard - die voor een minderjarige bedreigend is. Onderzoek wijst uit dat mensen die vroeger slachtoffer zijn geweest van kindermishandeling meer kans hebben om hun eigen kind ook te mishandelen.

Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben een grote impact op de slachtoffers. Veel slachtoffers krijgen te maken met gedragsproblemen, lage eigenwaarde en ze weten vaak niet meer wat ‘normaal’ is.

Vanaf 1 januari 2015 nieuw meldpunt: Veilig Thuis IJsselland

In de regio IJsselland bestaan op dit moment twee verschillende meldpunten: het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) vanuit Kadera aanpak huiselijk geweld en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van Bureau Jeugdzorg Overijssel. Vanaf 1 januari 2015 wordt er één nieuw meldpunt gevormd: Veilig Thuis IJsselland. Veilig Thuis wordt hét meldpunt waar burgers en professionals terecht kunnen met hun vragen, zorgen en meldingen van alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Waar kunt u tot 1 januari 2015 terecht?

Heeft u vermoedens van huiselijk geweld of heeft u vragen rondom dit thema, dan kunt u tot en met 31 december 2014 terecht bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Het telefoonnummer van het Steunpunt voor de regio IJsselland is 0900 126 26 26.

Hebben uw vragen en/of vermoedens te maken met kindermishandeling, dan kunt u contact opnemen met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Het AMK voor de regio IJsselland is te bereiken via het telefoonnummer 088 8567800.

 

Deel dit
Mail
Bellen