Half miljoen euro extra voor huishoudelijke hulp in Olst-Wijhe

Gemeente heeft subsidie aangevraagd en gekregen van ministerie van VWS De gemeente Olst-Wijhe ontvangt voor de jaren 2015 en 2016 in totaal 500.000 euro van het ministerie van Volksgezondheid voor de Huishoudelijke Hulp

Toelage

Het ministerie heeft voor 2015 en 2016 hiervoor 190 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit is deels bedoeld om de (rijks)bezuinigingen op de huishoudelijke hulp te verzachten, maar ook om banen in de thuiszorg te behouden.

Korting op het tarief

Veel inwoners moeten straks hun hulp zelf betalen als hun indicatie HH1 of HH2 Zorg in Natura afloopt. Deze inwoners staan dan ineens voor hoge kosten. Het extra geld wil de gemeente Olst-Wijhe gebruiken om een korting te kunnen geven op het tarief van de huishoudelijke hulp. De gebruikers van deze hulp betalen daardoor dan € 9,50 per uur. De gemiddelde korting is € 11,25 per uur. Deze korting is geldig in 2015 en 2016.

Verzachten

Wethouder Herman Engberink is blij met de mogelijkheid die er nu is om de overgang wat te verzachten. “Voor de gebruikers van de hulp is het goed nieuws, maar ook voor de medewerkers van De Nieuwe Zorg Thuis. Het gaat per slot van rekening ook om hun werkgelegenheid”.

Nieuwe taken gemeenten

De wijzigingen rondom de huishoudelijke hulp maken onderdeel uit van een grote operatie rondom de wijzigingen in de zorg. Vanaf 1 januari 2015 krijgen gemeenten in Nederland een omvangrijk takenpakket overgedragen. Gemeenten zijn vanaf dan verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning aan mensen die het alleen niet redden op het gebied van werk en inkomen, zorg, welzijn, opvoeding en jeugdzorg. Dit met de verwachting dat de gemeente, als de meest nabije overheid, haar inwoners beter, eerder en slimmer kan helpen tegen fors minder kosten.

Deel dit
Mail
Bellen