Raad neemt besluit over toekenning huishoudelijke hulp

Huidige gebruikers behouden ondersteuning totdat indicatie afloopt.

Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in. Vanaf die datum krijgt de gemeente er een groot aantal taken bij op het gebied van zorg. Daarnaast schrijft de nieuwe wet niet meer voor dat een gemeente inwoners ondersteunt bij het schoonhouden van hun huis, bijvoorbeeld bij het stofzuigen of het lappen van de ramen. Tegelijkertijd krijgt de gemeente hiervoor ook minder budget van het Rijk, namelijk zo’n 32%. Dat is de reden dat gemeenten keuzes moeten maken in het toekennen van de huishoudelijke hulp.
 
Eigen verantwoordelijkheid
De gemeenteraad van de gemeente Olst-Wijhe heeft maandagavond 13 oktober jl. besloten dat de huishoudelijke hulp zoals die nu bestaat komt te vervallen. De huidige gebruikers die schoonmaakondersteuning willen houden, moeten zich op termijn wenden tot de particuliere markt of dit via hun eigen sociale netwerk organiseren. De verantwoordelijkheid verschuift daarmee van de gemeente naar de inwoner zelf en diens omgeving. Dit past bij de opvatting dat mensen zoveel mogelijk zelf regie kunnen nemen over hun leven en zo min mogelijk afhankelijk zijn van de overheid. Uiteraard biedt de gemeente een vangnet als mensen het niet kunnen redden of betalen. Zij kunnen een beroep doen op de Bijzondere Bijstand.
 
Wanneer loopt het af?
Er zijn mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben omdat zij dit vooral lichamelijk niet meer kunnen. Deze vorm van huishoudelijke hulp noemen we nu nog HH1. Daarnaast zijn er ook mensen die mentaal gezien geen goed overzicht meer hebben over het huishouden. Deze vorm van huishoudelijke hulp noemen we nu nog HH2. Voor de groep mensen die nu HH1 heeft gaat vanaf 1 januari 2015 een overgangstermijn van maximaal één jaar gelden. Als de indicatie in 2015 afloopt duurt de overgangstermijn tot die datum. Voor de groep mensen die nu HH2 heeft geldt dat ze hun hulp behouden totdat de indicatie afloopt. Hiervoor geldt dus geen overgangstermijn. Mensen die daarna nog steeds ondersteuning nodig hebben om overzicht te houden kunnen hiervoor nog steeds bij de gemeente terecht. Dit wordt “regie-ondersteuning” genoemd. De regie-ondersteuner kan bijvoorbeeld helpen bij de inkoop van een hulp.
 
Met dit nieuwe beleid kan de gemeente voldoen aan de wettelijke verplichtingen vanuit de Wmo 2015 en is ze in staat om de korting op het budget huishoudelijke hulp op te vangen.
De Wmo Adviesraad heeft over deze beleidslijn positief geadviseerd.
 
Nieuwe taken gemeenten
De wijzigingen rondom de huishoudelijke hulp maken onderdeel uit van een grote operatie rondom de wijzigingen in de zorg. Vanaf 1 januari 2015 krijgen gemeenten in Nederland een omvangrijk takenpakket overgedragen. Gemeenten zijn vanaf dan verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning aan mensen die het alleen niet redden op het gebied van werk en inkomen, zorg, welzijn, opvoeding en jeugdzorg. Dit met de verwachting dat de gemeente, als de meest nabije overheid, haar inwoners beter, eerder en slimmer kan helpen tegen fors minder kosten.

Deel dit
Mail
Bellen