Het wordt normaal om tot je 18de niet te drinken en niet te roken

Vanaf 1 januari 2014 mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren van 18 jaar en ouder. De Rijksoverheid heeft de wet veranderd om de gezondheid van jongeren beter te kunnen beschermen. De gemeente Olst-Wijhe maakt samen met de horeca, winkels, (sport)verenigingen en evenementenorganisaties afspraken, zodat kinderen die afspraken maken met hun ouders, niet op andere plekken op een eenvoudige manier aan alcohol kunnen komen. De gemeente heeft al een convenant ondertekend met Ron Vermaning van de Plus in Olst en Gerrit Boomgaard van de Albert Heijn in Wijhe. Het doel van dit convenant is om de verkoop van alcoholhoudende dranken in supermarkten en slijterijen aan jongeren beneden de 18 jaar tegen te gaan.

Aanleiding

Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. In samenwerking met andere gemeenten heeft de gemeente Olst-Wijhe de laatste jaren veel informatie gegeven aan scholen, ouders en kinderen en acties georganiseerd om het alcoholgebruik bij jongeren te minderen. Uit het laatste onderzoek van de GGD onder jongeren is gebleken dat het alcoholgebruik onder jongeren (tot 16 jaar) afneemt en dat de startleeftijd waarop een jongere begint met drinken hoger wordt.

De gemeente in gesprek

Burgemeester Ton Strien: “Wij zijn in gesprek met de horeca, winkels, (sport)verenigingen en evenementenorganisaties om afspraken te maken. Het wordt voor jongeren heel onduidelijk als ze op de ene plek wel, en op de andere plek geen alcohol kunnen krijgen. Met elkaar trekken wij een grens en kunnen we er voor zorgen dat ‘onze’ kinderen niet in de verleiding worden gebracht. Ik ben heel blij met het convenant met de Plus uit Olst en de Albert Heijn uit Wijhe. Op basis van de afspraken daarin kunnen de medewerkers van de deelnemende supermarkten een opleiding krijgen over de verkoop van alcohol. Daarna bezoeken geselecteerde jongeren in totaal zes keer de supermarkt en zullen proberen alcoholhoudende drank te kopen. Hierbij wordt gekeken of de supermarkt aan de regels van de Drank- en Horeca Wet voldoet. Als geen alcohol kan worden gekocht, ontvangt de ondernemer een deel van de inleg terug.”

Liever voorkomen dan handhaven

De gemeente houdt toezicht op de verstrekking van alcohol aan jongeren. Burgemeester Ton Strien: “Handhaving is niet het belangrijkst, maar wel een onderdeel. We zijn heel blij dat diverse winkels en organisaties bereid zijn afspraken met ons te maken. Tijdens de periode van het convenant met de Plus en de Albert Heijn, is de afspraak dat de supermarkt buiten het reguliere toezicht van de Drank- en Horecawet valt. Dat heeft tot gevolg dat we vooral gaan handhaven bij diegenen die geen afspraken over het verstrekken van alcohol willen maken.”

Mogen ouders hun kind die jonger is dan 18 jaar thuis een wijntje of biertje geven?
De burgemeester: “Ik ga er niet over of dat thuis wel of niet mag. Maar het gaat er om wat is nou verstandig om te doen. Ik zeg dan, onder de 18 jaar drink je niets.”

Leeftijdsgrens tabak ook 18 jaar


De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is vanaf 1 januari 2014 ook 18 jaar.

Meer informatie en adviezen

Meer informatie en adviezen over de nieuwe wetswijziging kunt u vinden op de website van de gemeente en op diverse andere websites zoals:
www.hoepakjijdataan.nl
www.uwkindenalcohol.nl
www.pratenmetuwkind.nl
www.alcoholinfo.nl

Deel dit
Mail
Bellen