112 daar vang je boeven mee

Het motto '112 daar red je levens mee' kennen de meeste mensen wel uit hun hoofd. Minder bekend is dat het alarmnummer 112 ook gebeld mag worden om boeven te vangen. Dus als er een misdrijf wordt gepleegd en de dader is nog in de buurt, bel dan onmiddellijk 112. De meldkamer stuurt politiemensen dan met spoed naar de plek des onheils, zodat er een mogelijkheid bestaat om de dader(s) op heterdaad te betrappen en in de kraag te grijpen.

Het alarmnummer 112 is er dus voor spoedeisende hulp. Dus als iemands leven in direct gevaar is (brand of ongeval) of als u getuige of slachtoffer bent van een misdrijf, zoals inbraak, overval, diefstal of geweld. Het landelijke politienummer 0900-8844 belt u voor minder dringende zaken, bijvoorbeeld voor advies, het melden van overlast of voor een afspraak met uw wijkagent.

Wanneer bewoners bij thuiskomst merken, dat er is ingebroken en men ziet nog een dader wegrennen, is dat een goede reden om 112 te bellen. Ook wanneer men het slachtoffer wordt van een beroving op straat, waarbij de dader zich uit de voeten maakt, mag 112 worden gebeld. Andere redenen om te bellen naar 112 zijn wanneer wordt gezien dat iemand een auto open breekt of dat men getuige is van een mishandeling. De kans is groot dat in al deze gevallen de dader nog in de buurt is. Door snel te bellen, is de politie ook snel ter plekke. Sporen zijn nog vers en de dader en de buit zijn vaak nog te achterhalen.

Als u slachtoffer of getuige bent, neem dan de dader goed in u op. Probeer de kenmerken zoals lichaamslengte, huidskleur, geslacht, haarkleur en kleuren en soorten kledingstukken te onthouden. Als getuige kunt u eventueel een foto of filmpje maken met uw mobiele telefoon. Tenminste, als dat op een veilige manier kan. Kijk ook goed in welke richting de dader wegvlucht, dat is belangrijk om deze persoon te achterhalen. De meldkamer laat dan meteen vluchtwegen afzetten, waardoor het net zich sluit. Onthoudt verder het kenteken van een vluchtauto en de kleur en het merk van het vervoermiddel.

Deel dit
Mail
Bellen