Nieuwe samenwerking in Netwerk Dementie Olst-Wijhe
In het gemeentehuis in Wijhe is donderdag 26 september de samenwerkingsovereenkomst Netwerk Dementie Olst-Wijhe getekend. Aan dit Dementienetwerk wordt deelgenomen door Carinova, Zorgspectrum Het Zand, Huisartsen Olst-Wijhe, Dimence, Alzheimer Nederland (afdeling IJssel – Vecht), de welzijnsorganisaties WelZijn Olst-Wijhe en Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe. Namens de verschillende organisaties tekenden de verantwoordelijke bestuurders, namens de gemeente Olst-Wijhe ondertekende wethouder Ans Otterloo de overeenkomst.
Krachten bundelen en website dementie Olst-Wijhe
Met deze samenwerking bundelen de deelnemers hun krachten, zodat de kwaliteit van leven voor thuiswonende mensen met dementie en hun naasten zo goed mogelijk behouden wordt. Het Netwerk Dementie Olst-Wijhe is laagdrempelig en wil onder meer informeren en adviseren op het brede terrein van wonen, zorg en welzijn. Het aantal mensen met dementie in Olst-Wijhe neemt de komende jaren vanwege de vergrijzing naar verwachting flink toe. Binnenkort beschikt het Netwerk Dementie Olst-Wijhe over een eigen website: www.wegwijsdementieolstwijhe.nl. De deelnemers aan het netwerk beogen om de regie en de samenredzaamheid van de dementerende en de mantelzorger te stimuleren en helderheid te geven over welk perspectief en pad er op dat moment voor de cliënt is. Aan de mantelzorgers wordt optimale ondersteuning geboden.
Een lokale stuurgroep, waarin alle partijen zitting hadden, is begin 2013 onder voorzitterschap van Carinova voortvarend aan de slag gegaan om een dementienetwerk op te zetten. Inzet was een pragmatische aanpak, met korte onderlinge lijnen en goede samenwerking. Zoveel mogelijk is aansluiting gezocht bij bestaande werkzaamheden. De huisartsen vervullen, naast de verantwoordelijkheid voor de medische begeleiding, ook als centraal meldpunt een belangrijke rol. Een andere belangrijke rol is er voor de casemanagers Dementie. Alle inwoners die te maken hebben met dementie kunnen een beroep doen op deze casemanager. De casemanager vormt in het proces de schakel, coördinator en aanspreekpunt voor zowel de cliënt en mantelzorger als de professional en vrijwilliger. De inzet van de casemanager wordt betaald uit de AWBZ.