Woningbouwkavels in Wesepe

De gemeente heeft een gesprek gehad met het bestuur van Plaatselijk Belang Wesepe. Samen hebben zij afgesproken om in deze krant meer informatie te geven over de woningkavels in Wesepe. In dit artikel lees je op welke wijze je een kavel kunt kopen, welke kosten hierbij komen kijken en wat de mogelijkheden zijn om in aanmerking te komen voor een Starterslening.

Stand van zaken

Voorafgaand aan de uitgifte van de woningbouwkavels in Wesepe is een enquête gehouden onder de inwoners van Wesepe. Daarin gaven maar liefst 15 inwoners van Wesepe aan dat zij belangstelling hebben voor een woningbouwkavel binnen een periode van 0 tot 5 jaar. Dit was dan ook de reden dat de gemeente besloot om geld te investeren en de grond eind vorig jaar bouwrijp te maken. Bovendien werd een verkavelingsplan gemaakt dat tegemoet komt aan de wensen die uit de enquête naar voren kwamen.

In december 2012 is er een informatiebijeenkomst gehouden over nieuwe woningbouwkavels aan de Veldwachter in Wesepe. Inwoners van Wesepe konden aangeven of ze belangstelling hebben voor een van deze woningbouwkavels en zich hiervoor inschrijven. Een prachtige plek om te wonen: een natuurlijke omgeving tussen de kern van Wesepe en de Raalterweg op een glooiing aan de Kleine Vloedgraven. Helaas heeft niemand zich ingeschreven voor een kavel.

Natuurlijk is het bij de gemeente bekend dat de huidige economische tijd veel onzekerheid met zich meebrengt: het is lastiger om een hypotheek te krijgen als een werkgever geen vast contract geeft, de eisen van de hypotheekverstrekkers zijn strenger geworden en het is lastiger geworden om je eigen huis te verkopen. Zeker voor de gewenste vraagprijs. Bovendien is de werkgelegenheid een onzekere factor in deze tijd. Om de financiering voor koopstarters aantrekkelijker te maken heeft de gemeenteraad onlangs besloten het budget in het Startersfonds te verhogen, waarna het college het nieuwbouwproject in Wesepe heeft aangewezen als project dat in aanmerking komt voor Startersleningen. Dit betekent dat een enkele woningbouwkavel (inclusief woning) evenals de bestaande woningen deels gefinancierd kunnen worden door middel van een Starterslening. Op de huidige verkavelingskaart is een rijtje van drie woningbouwkavels gesitueerd (kavelnummer 17, 18 en 19). Indien blijkt dat er op deze locatie voldoende belangstelling is voor een rijtje van vier woningbouwkavels dan zou dit aangepast kunnen worden. De kaveloppervlakte per kavel wordt dan kleiner, waardoor de grondkosten minder worden en er meer kavels in aanmerking komen voor een Starterslening.

Als je hiervoor belangstelling hebt of je hebt belangstelling voor een andere kavel, maar deze kavel voldoet niet aan je wensen, laat dit dan vooral weten en geef dit door aan Jolanda Slinkman van de gemeente Olst-Wijhe, telefoon 14 0570 of per e-mail j.slinkman@olst-wijhe.nl, zodat bekeken kan worden wat de mogelijkheden zijn.

De Starterslening

De gemeente verstrekt Starterslening om jonge huishoudens (koopstarters) vooral de mogelijkheid te bieden een bestaande woning te kopen. Hiernaast kan het college nieuwbouwprojecten aanwijzen die hiervoor in aanmerking komen. Voorwaarde voor het verstrekken van Startersleningen voor specifieke nieuwbouwprojecten is, dat dit niet ten koste mag gaan van de mogelijkheden om een Starterslening te verlenen aan bestaande bouw. Er moet dus voldoende budget zijn in het Startersfonds gemeente Olst-Wijhe. Hierin heeft de gemeente geld gereserveerd voor het verstrekken van Startersleningen bij de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De SVn verzorgt de uitvoering van het verstrekken van deze leningen.

Wat houdt een Starterslening in?

De Starterslening is een aanvullende lening van maximaal € 30.000,- voor koopstarters uit onze gemeente. Je bent koopstarter als je (en/of je partner) nog niet eerder een woning hebt (hebben) gekocht of een hypotheek hebt (hebben) gehad.

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de (leen)normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Starterslening is een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar. De gemeente biedt de lening van maximaal € 30.000,-  aan, in samenwerking met de provincie, de rijksoverheid en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), als aanvulling op de eerste hypotheek van de koopstarter. De Starterslening kan gebruikt worden voor de financiering van zowel een nieuwbouwwoning als een bestaande woning in Wesepe. Voorwaarde is wel dat de maximale verwervingskosten niet hoger zijn dan  195.000,-. Ook mag de Starterslening niet meer dan 20% van de verwervingskosten van de nieuwe woning bedragen.

Rekenvoorbeeld:
Stel dat je voor de koop van een huis een hypotheek van € 165.000,- nodig hebt. Jij en je partner hebben een gezamenlijk jaarinkomen van € 31.565,-. Bij dit gezamenlijke inkomen kun je bij de bank een (eerste) hypotheek van € 135.000,- krijgen (volgens NHG). De Starterslening bedraagt dan € 30.000,-. Hierover betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing.

De Starterslening beweegt mee met de inkomensontwikkeling van de koopstarter. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Na drie jaar gaat de koopstarter in principe rente (en aflossing) betalen, tenzij het huishoudinkomen niet toereikend is voor deze lasten. Als je denkt dat na drie jaar je huishoudinkomen niet toereikend is dan kun je een hertoets aanvragen (hieraan zijn wel kosten verbonden). Bij de hertoets wordt de maandlast van de Starterlening door de SVn aangepast aan het dan actuele huishoudinkomen. De hertoetsmomenten zijn na het 3e, 6e, 10e en 15e jaar. Vanaf het moment dat je de volledige maandlast over de Starterslening betaalt vinden er geen hertoetsen meer plaats. Als uit de vierde (en laatste) hertoets in het 15e jaar blijkt dat het huishoudinkomen nog niet toereikend is, blijft de dan vast te stellen maandtermijn voor de gehele resterende looptijd van toepassing. Aflossing vindt dan plaats bij verkoop van de woning of na 30 jaar.

Om in aanmerking te komen voor een nieuwbouwwoning in Wesepe hoef je niet sociaal of economisch gebonden te zijn aan onze gemeente. Als je dus buiten de gemeente woont of werkt kun je gerust een (nieuwbouw)woning kopen in Wesepe. Voor een Starterslening moet je wél een sociale of economische binding hebben met de gemeente Olst-Wijhe en (beiden) koopstarter zijn van minimaal 18 jaar en maximaal 35 jaar. Bovendien mogen de verwervingskosten van de aan te schaffen woning (inclusief grond) niet hoger zijn dan € 195.000,-. De aanvrager(s) moet de woning waarvoor een Starterslening wordt verstrekt zelf gaan bewonen.

Meer informatie over de Starterslening of hertoets kun je vinden op www.Svn.nl. Ook kun je een informatiepakket aanvragen bij de vakgroep Grondzaken van de gemeente. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 14 0570. Vraag gerust een informatiepakket aan, dit schept geen enkele verplichting.

Kavelwinkel gemeente Olst-Wijhe

Sinds 2012 heeft de gemeente Olst-Wijhe een gemeentelijke digitale kavelwinkel: www.woneninolst-wijhe.nl. Hier worden woningbouwkavels van de gemeente aangeboden. Deze kavels worden verkocht via het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Bepalend voor de volgorde van toewijzing is de datum van inschrijving. Als meerdere belangstellenden zich op dezelfde dag voor dezelfde kavel inschrijven wordt er geloot. Je kunt je inschrijven tijdens de openingstijden van het gemeentehuis via het inschrijfformulier dat je kunt vinden op de website www.woneninolst-wijhe.nl of kunt verkrijgen bij de publieksbalie van de gemeente. De inschrijfkosten bedragen € 50,-.

Per 2 september 2013 worden de kavels aan de Veldwachter ook in de gemeentelijke kavelwinkel aangeboden. Dit wordt onder andere gepubliceerd op de gemeentelijke pagina’s (IJsselberichten) in de Huis aan Huis. De nog beschikbare kavels Tollenaar 3 en 8 staan al in de kavelwinkel, waarbij de kavel Tollenaar 3 gesplitst mag worden om hier een twee-onder-één-kap woning te realiseren. Deze laatste twee kavels zijn per direct beschikbaar.

Met welke kosten heb je te maken bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning  in Wesepe?

Naast de grondkosten zijn er ook bouw-, notaris-, kadastrale- en hypotheekkosten.

Hypotheekkosten

Een hypotheek kun je afsluiten bij een geldverstrekker, waarbij je je kunt laten adviseren door een hypotheekadviseur. Je hypotheekadviseur berekent vaak kosten voor zijn advies en bemiddeling. Die kosten betaal je rechtstreeks via een adviesnota. De hypotheekadviseur kan voor zijn diensten een vast bedrag of een vergoeding per uur vragen. 

Om prijzen van hypotheken te vergelijken, is het belangrijk de uitgangspunten gelijk te houden bij iedere hypotheekberekening die je maakt (of laat maken door je hypotheekadviseur). Alleen zo kun je de netto maandlasten van verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijken. Als je een hypotheek vergelijkt, moet niet alleen kijken naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van de hypotheek. Let dus niet alleen op de hoogte van bijvoorbeeld de hypotheekrente en verzekeringspremies, maar ook op de mogelijkheden om de hypotheek mee te nemen bij verhuizing.

De prijs van een hypotheek wordt bepaald door de:

  • hoogte hypotheekbedrag
  • hoogte belastingteruggave
  • soort rente en eventuele rentekortingen
  • rentevastperiode
  • voorwaarden
  • verzekeringspremies
  • looptijd
  • bijkomende kosten

Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Vraag aan je hypotheekadviseur altijd of je in aanmerking komt voor NHG. Want, stel dat je arbeidsongeschikt of werkloos wordt, je relatie wordt beëindigd of je partner komt te overlijden, dan kan het zijn dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Als je door omstandigheden en buiten je schuld in financiële problemen komt en je hebt er alles aan gedaan om je restantschuld zoveel mogelijk te beperken, kan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen het verschil (restschuld) aan de hypotheekverstrekker (de bank waarbij je de hypotheek hebt) betalen. Zo wordt voorkomen dat je met een schuld achterblijft. Meer informatie hierover kun je vinden op www.nhg.nl.

De aanvraagkosten voor Nationale Hypotheek Garantie zijn 0,85% van het hypotheekbedrag. Daar staat een  rentevoordeel tegenover waarmee je de kosten snel terugverdient. Je kunt met NHG profiteren van een fikse korting op je hypotheekrente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,6% en dat scheelt honderden euro’s per jaar.

Hypotheekrente tijdens de bouw

De geldverstrekker plaatst de door jou afgesloten hypotheek in een bouwdepot, een soort bankrekening. Van deze rekening worden gedurende de bouw de nota's van de aannemer betaald. Je bent meteen hypotheekrente verschuldigd over het gehele hypotheekbedrag. Wel krijgt je rente vergoed over het bedrag dat nog in depot staat. Deze rentevergoeding kan gelijk zijn aan jouw hypotheekrente maar ook lager. Zodra je een gedeelte van de bouw betaalt, ontvang je over het uitbetaalde bedrag geen depotrente meer. Je betaalt dan meer rente. Naarmate de bouw vordert, stijgen dus je hypotheeklasten.  

 Informatie

We hopen dat we je met deze informatie een beeld hebben gegeven van de kosten van de aanschaf van een nieuwbouwwoning. Heb je nog vragen neem dan gerust contact op met Jolanda Slinkman. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 14 0570 of per e-mail j.slinkman@olst-wijhe.nl. En misschien wil je wel eens op de plek staan, waar je toekomstige huis wordt gebouwd. Daarom organiseert de gemeente op woensdag 11 september 2013 van 18:30 tot 19:30 uur een klein ‘woonevenement’ op de locatie Veldwachter (ten noorden van de Meko). Meer informatie hierover publiceren we op www.woneninolst-wijhe.nl.

Nieuwsbrief

Wil je het laatste nieuws niet missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief op www.woneninolst-wijhe.nl en klik op de button: Nieuwsbrief en volg de instructie en blijf automatisch op de hoogte!

 

 Bouwkosten

De bouw- en eventuele ontwerpkosten van een woning kun je opvragen bij een aannemer. De gemeente heeft bij twee aannemers geïnformeerd naar de bouwkosten van een twee-onder-kap woning, een hoekwoning en een rijenwoning. De prijzen zijn afhankelijk van de uitvoering van de woning en daarom niet exact weer te geven.

  • De bouwkosten voor twee-onder-een kap woning of een hoekwoning bedragen ca. € 125.000,--  incl. BTW ².
  • De bouwkosten voor een rijenwoning bedragen ca. € 100.000,--  tot € 125.000,--, inclusief BTW

Notariskosten

Een notaris brengt kosten in rekening voor het opmaken van de hypotheekakte, de akte van levering en de registratie in de openbare registers. Ook worden de kadastrale kosten door de notaris in rekening gebracht. De hoogte van deze kosten zijn niet bij elke notaris hetzelfde. De gemeente heeft de notariskosten opgevraagd bij Notariaat Roelofs in Olst. Onderstaand tref je een overzicht van deze kosten aan. 

Deel dit
Mail
Bellen